Spet smo se znašli v hudem vročinskem valu, ki kot kaže, še ne bo kmalu popustil. Temperature zjutraj so okrog 20, popoldne pa krepko nad 30 stopinj Celzija. Napovedi pa so prav grozeče, kajti kot kaže, se bo vročina proti koncu tedna le še stopnjevala in na termometrih se bo živo srebro približalo 40° Celzija!

Rdeči alarm! Zelo nevarne vremenske razmere!

vir: meteo.si

Meteorologi opozarjajo, da je v območju rdečega opozorila možen nastanek večje gmotne škode, ogrožena so lahko tudi človeška življenja. Dodajajo, da moramo biti zelo pazljivi. Resno moramo upoštevati uradna priporočila in in ukaze ter pripravljeni na izredne ukrepe.

Vročinski val ogroža življenja!

Zelo pazljivi morajo biti ljudje, ki delajo na prostem, ali se zunaj ukvarjajo s športno dejavnostjo. Vsekakor ni odveč opozorilo, da morajo biti pazljivi na dogajanje v telesu vsi bolniki, od srčnih, pljučnih, karcinomskih, dementni in nepokretni. Medicinska stroka tudi opozarja, da je treba kar največjo pozornost posvečati starejšim ljudem, še posebej nepokretnim. Poskrbeti moramo, da so prostori v katerih se nahajajo dovolj zračni in primerno ohlajeni ter, da zaužijejo dovoljšno količino tekočine, kajti starejši ne čutijo prave žeje, kar zna biti zelo nevarno! Pozorni moramo biti na barvo in količino urina, da le ta ni pretemen, na krvni tlak, da ni prenizek in na morebitno zmedenost ter vročo kožo brez potenja. V teh primerih je treba tako osebo takoj ohladiti z vodo in prepeljati k zdravniku, še dodajajo strokovnjaki s področja medicine.

“Ne smemo pa pozabiti tudi na domače živali in hišne ljubljenčke. Ti naj imajo priskrbljeno senco, če že niso v nekem prostoru, na razpolago dovolj sveže vode. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi rastlinam, ki potrebujejo več vode, kot običajno, zaradi sprotne izsušitve!”

V teh »pasjih« dneh je treba popiti še več tekočine, kot običajno, še najbolje kar vodo.

Jesti čim manj začinjene in mastne hrane in uživati veliko sadja in zelenjave in jogurtov.

Poleg tega pa še nekaj nasvetov:

  • Zavarovati se pred soncem, uporabljati pokrivala, bivati v senci
  • Ustrezno hladiti prostorov bivanja, nikakor ne pretiravati
  • Povečati pazljivost na otroke, starejše, bolne in osamljene
  • Čim večkrat se vlažiti z vodo, tuširanje in kopanje v primerno hladni vodi

 VROČINSKI VAL JE OBDOBJE NAJMANJ 5 ZAPOREDNIH DNI, S POVPREČNO DVEVNO ZUNANJO TEMPERATURO NAD 30°C.