Dobra novica za vse, ki vas je v času epidemije pestil zobobol – v prihodnjih tednih bodo spet začele delati zobozdravniške ordinacije. Kdaj točno se bo to zgodilo, bo – glede na epidemiološke podatke – odločil minister za zdravje.

V zdravniških organizacijah že ves čas trajanja epidemije opozarjajo, da je treba najti ustrezen način, da bo zobozdravstvo spet začelo delati.

Najpomembnejši način prenosa novega koronavirusa je preko izločkov iz dihal in preko onesnaženih rok. Glede na naravo dela v zobozdravstvenih ambulantah bo zato nujno upoštevati številne ukrepe. Člani odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije so že pripravili predlog smernic, po katerih bi zobozdravniki lahko varno opravljali svoje storitve, hkrati pa opozarjajo, da delo zobozdravnikov ne bo več moglo potekati tako, kot je teklo doslej. Še posebej so izpostavili oceno, da bo en zobozdravnik na izmeno lahko obravnaval le 10 pacientov, kar pa bo znatno podaljšalo čakalne vrste za obisk pri zobozdravniku. Zato so člani odbora za zobozdravstvo predlagali tudi, da bi v izvajanje javnih storitev vključili še zasebnike, da bodo skupaj lahko obdelali vse bolnike, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve.

V Zdravstvenem domu Trbovlje so že pred časom vložili prošnjo za opravljanje nujnih zobozdravstvenih storitev, saj je prva nujna zobozdravstvena služba v času trajanja epidemije v Celju, vendar odgovora še niso prejeli.