Turistični boni Slovencem odkrivajo lepote Slovenije

Vir fotografije: FB stran Rudnik Sitarjevec Litija

Koronavirus, zaradi katerega so letos marca razglasili stanje epidemije tudi v Sloveniji, je imel močan vpliv tudi na slovenski turizem. Še lansko sezono so turistični delavci govorili večinoma o tujih gostih, letos pa se je stanje spremenilo. Kar 90 odstotkov turistov letos je Slovencev in nedvomno so k temu, da se odločamo prebiti svoj dopust na slovenskih tleh, v veliki meri vplivali tudi turistični boni.

 

Turistična zveza Slovenije (TZS) je na novinarski konferenci pojasnila, da je bilo doslej unovčenih že okoli 200.000 turističnih bonov v vrednosti skoraj 25 milijonov evrov. Veliko ljudi se odloča, da bone koristi na več krajih in tako spozna več lepot bolj ali manj znanih slovenskih kotičkov, ki bi jim morda brez turističnih bonov ostale še dolgo ali pa za vedno skrite.

Na TZS zato predvidevajo, da bo večina bonov do konca leta še izkoriščena, veseli pa jih tudi, da se bodo tako premostile težave na področju turizma, ki bi bile sicer zaradi koronavirusa zaskrbljujoče.

TZS pa je skupaj s Slovensko turistično organizacijo zagnala kampanjo Zdaj je čas – Moja Slovenija. S kratkimi filmčki želijo na družbenih omrežjih ljudem predstaviti spregledane destinacije in znamenitosti naše dežele. In ena takih znamenitosti je tudi litijski rudnik Sitarjevec.

Rudnik Sitarjevec, spada med večja in zelo bogata rudna nahajališča v Sloveniji, vendar pa so ga leta 1965 zaprli, vhod vanj pa zaminirali. Ko so leta 2002 vanj ponovno vstopili, so tam odkrili edinstvene limonitne kapnike in se odločili, da del rudnika odprejo za turiste. Več o rudniku si lahko preberete na njihovi spletni strani http://rudniksitarjevec.si/?fbclid=IwAR1rdtIDlm-1jIKprmPIoJiMux0WaQ-OLexFoMkVefYeRBl_ZoQE6u8tipI , seveda pa ste tudi vabljeni k ogledu rudnika in da bo doživetje popolno, vam bodo ponudili še pravo rudarsko malico.