Vir fotografije: FB stran Občine Trbovlje

Prihajamo iz področja, kjer sta doma rudarstvo in industrija. In omenjeni panogi sta pustili svoj pečat tudi v lokalni kulinariki. Gospodinje so svojim delovnim možem ter ostali družini pripravljale jedi, ki so jih ustvarile iz sestavin, ki so jih imele v domačem “špajzu” in z veliko skrbnosti in ljubezni. Mnoge od njih poznamo še dandanes kot zasavsko kulinarično dediščino.

Da bi le-to ohranjali še naprej, Občina Trbovlje že četrtič zapored pripravlja kulinarični festival »Iz trbouskiga špajza«.

Tokrat vam bo kulinarične dobrote ponujalo 7 lokalnih gostinskih ponudnikov – Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5. Po starih receptih in s kančkom domišljije se bodo na njihovih krožnikih znašli esihflajš, fižolova župa z vaseršpocli, češpljevi knedli, kurji ajmuht in šnite, če ste bolj za klasično kosilo, boste lahko naročili šnicl v zosu in svaljke v droptinah ali pa pečena svinjska rebra, krumpantoč in solato, če pa ste ljubitelji pic, pa ne smete mimo T’DUMAČE pice z zaseko. In to še ni vse – v vsaki od restavracij boste našli same dobrote.

Festival bo trajal od 23. septembra do 2. oktobra 2022, tako da boste lahko preizkusili vse. Poleg omenjene ponudbe pa vas bodo gostinci razvajali še s tremi posebnimi dogodki: jutri med 14. in 22. uro z Bigifestom, v sredo 28.9.2022 od 10. do 17. ure z Južno v Knezdolu v Gostilni Brin in Martinovim fajrundom v petek, 30.9.2022 ob 19. uri kje drugje kot v Gostilni Martin. Če hočete pri Brin in pri Martin dobiti svoje mesto, pa jih le prej pokličite in si rezervirajte mizo.

Če ste tudi vi gurman, ali pa vas zanima, kako se zlijeta preverjena preteklost z modernimi idejami sedanjosti, ne smete manjkati. Odločite se vi, mi lahko le zagotovimo, da lačni ne boste odšli domov. Pa dober tek!