Premieri Slovenije, Poljske in Češke so se v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Srečanja, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Šmihal, je predsednik Zelenski označil kot močan znak podpore za Ukrajino.

Slovenski premier Janša je povedal, da Ukrajina s svojim bojem proti Rusiji ne brani le svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote.

Ljudje širom evropskih prestolnic podpirajo Ukrajino in smatrajo Ukrajino kot evropsko državo. EU bo tako storila vse, da bo Ukrajina čimprej njihova članica. S podobnim sporočilom sta Ukrajince v njihovem boju proti ruski tiraniji in agresiji podprla tudi poljski premier Morawiecki in češki premier Fiala.

Obisk premierjev, ki ga je potrdil vrh EU prejšnji teden, je bil zaradi vsakodnevnih napadov ruskih oboroženih sil z vidika varnosti tvegan. Upokojeni ameriški general W.K. Clark je zato za televizijsko hišo CNN povedal, da je za obisk Kijeva danes potrebno precej poguma. Zato lahko obisk vseh treh premierjev primerjamo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno, je še dejal. Poglejte si prispevek https://twitter.com/strankaSDS/status/1503705153131667457?s=20&t=vxeFZhNAZQoC2lkhv1_wyA

Novinarsko konferenco srečanja so prenašali prek socialnega omrežja Twitter.

 

Povzeto po https://siol.net/novice/slovenija/jansa-danes-v-kijev-na-srecanje-z-zelenskim-575030

Vir fotografij: FB stran Vlade Republike Slovenije