Uporabljajmo varnostni pas za manj smrtnih žrtev

Agencija za varnost prometa opozarja »Klik varnostnega pasu vam lahko reši življenje. Vozimo pametno!«

Danes  se pričenja nacionalna preventivna akcija VARNOSTNI PAS, ki bo potekala do 13. do 26. marca 2017. Nosilec akcije je Javna agencija RS za varnost prometa pri izvajanju aktivnosti pa se pridružujejo tudi Policija, Ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Namen akcije je povečati delež uporabe varnostnih pasov na vseh vožnjah in v vseh vozilih ter tako zmanjšati težo posledic prometnih nesreč saj je varnostni pas ključen člen, ki nam pri morebitnem trku lahko reši življenje.

Cilj nacionalne akcije, ki poteka pod sloganom »Vam je že KLIKnilo?«, je povečati delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo, tako odraslih kot tudi otrok, podučiti kako se pravilno namesti varnostni pas, dvigniti kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter tako posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč. Večina ljudi sicer pozitivno ocenjuje uporabo varnostnih pasov, vendar pogosto, predvsem na vsakodnevnih in krajših vožnjah, podcenjuje tveganje in možne posledice trka. A le en KLIK, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, nam lahko reši življenje, zato je uporaba pasu življenjskega pomena.

Varnostni pas je najbolj učinkovit pri direktnih trkih od spredaj in pri prevrnitvah.

vir: Pixabay

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Čeprav so na zadnjih sedežih varnostni pasovi nekoliko manj učinkoviti, saj zmanjšajo tveganje za hude poškodbe in smrtne žrtve le za četrtino, pa vseeno predstavljajo precejšnjo razliko, zaradi katere je pripenjanje na zadnjih sedežih prav tako smiselno.