Ureditev med prazniki omogoča obiske najbližjih, nikakor pa ne množičnih praznovanj

 

Prazniki tako rekoč trkajo na vrata, nas pa še vedno omejujejo ukrepi proti koronavirusu. 

 

Dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov kot je nošenje maske v zaprtih javnih prostorih in v javnem prevozu, upoštevanje varne razdalje 2 metra, upoštevanje pravilne higiene kašlja ter redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo oz. v primeru, da voda in milo nista dostopna, razkuževanje rok, bodo naši sopotniki predvidoma še kar nekaj časa, saj se bliža vsakoletno obdobje respiratornih okužb. 

 

Za širjenje okužbe so bistveni naslednji dejavniki tveganja:

(1) zaprt prostor,

(2) čas, ki ga preživimo z drugimi,

(3) gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje,

(4) kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

Vlada RS je zato za bližajoče se praznike pripravila načrt ukrepov, ki bo veljal v času božičnih praznikov, če pa bodo epidemiološke razmere dopuščale, pa tudi med novoletnimi prazniki:

  • omejitev gibanja na občino oziroma regijo od 24.12.2020 od 12. ure do 25.12.2020 do 20 ure ter 31.12.2020 od 12. ure do 1.1.2021 do 20. ure za obiske ne bo veljala,
  • dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev – največ šest odraslih oseb na zasebnih površinah (otroci do 15. leta so iz omejitve  izvzeti),
  • vse druge omejitve gibanja in zbiranja na javnih mestih ostajajo v veljavi – od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, seveda tudi na silvestrovo, velja pa tudi prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.
  • ponujanje blaga in storitev omejujemo na najnujnejše (delujejo lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve – pod predpisanimi omejitvami, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno in druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja).

Vlada tako poziva zasebni gospodarski sektor, da imajo v času  od 24.12.2020 do 10.1.2021 delavci kolektivni dopust oziroma organizacija dela od doma kjer je to le možno, organi državne uprave pa v času med 24.12.2020 ter 4.1.2021 opravljajo samo najnujnejše aktivnosti.

V primeru, da nam uspe in se epidemiološka situacija izboljša, lahko upamo, da se vsaj najmlajši vrnejo v vrtce in učenci prve triade v šole.

Letošnji prazniki bodo pač drugačni, kot smo jih bili vajeni iz prejšnjih let. Ampak to ne pomeni, da ne bodo prijetni. Lahko se bomo zazrli vase in preživeli čas s tistimi, ki so nam najbližje – z DRUŽINO. Skupaj zmoremo. In morda nam bo prav kmalu tudi uspelo.