Danes se premier Janša na povabilo Borisa Johnsona že mudi na delovnem obisku v Londonu, v torek pa si je vzel čas in nas skupaj z ostalimi ministri obiskal v zasavski regiji.

 

A namesto toplega sprejema ga je pred vstopom v Delavski dom Trbovlje, kjer je potekala javna tribuna, pričakala več sto glava množica protestnikov. Z nesramnim skandiranjem so pričakovali prihod predsednika vlade in bili potem ogorčeni, ker ga niso srečali. A le kaj so pričakovali? Dialog je možen, če poteka na kulturnem nivoju. Debata je lahko konstruktivna, pa čeprav se debaterji o temi pogovora ne strinjajo. Pa vendar se je potrebno pogovarjati s spoštovanjem drug do drugega, V kolikor tega ni, dialog pač ni možen.

Je pa kulturen dialog potekal znotraj trboveljskega kulturnega hrama, kjer so se tribune lahko udeležili le tisti, ki so bili nanjo povabljeni. Predsednik vlade je povedal, da se v petnajstih letih, odkar je bila vlada v celotnem sestavu na obisku v naši regiji, vidijo mnoge razlike, nekateri problemi pa ostajajo enaki. Dva ključna problema, ki jih je predsednik izpostavil, sta dolgotrajna oskrba  varstva starejših in prometna infrastruktura, ki je pereča zaradi dnevnih migracij več tisoč Zasavcev, ki se vozijo na delo drugam. Pa vendar optimizem v Zasavju budijo mlada, nova podjetja, ki so izkoristili potenciale in se povzpeli v sam vrh – ne le na državni, temveč tudi na evropski in svetovni ravni. Po statističnih podatkih se je tudi življenjski standard v Zasavju izboljšal (po statističnih podatkih jih le 25 % meni, da se s svojimi prihodki težko ali zelo težko preživijo, na nivoju Slovenije je ta delež 20%). Premier je povedal, da je trenutna znatna gospodarska rast zagotovila investicijska sredstva iz Evropskih skladov in to je potrebno izkoristiti. Ne smemo pozabiti niti na sredstva za prestrukturiranje premogovnih regij, ter povprečnina za občine, ki naj bi se ponovno zvišala. Premier je kot eno največjih tveganj omenil situacijo covid, ki – kot kaže – še ni končana, je pa izrekel pohvalo zasavski regiji, ki je na ravni celotne države najbolj precepljena. O covid situaciji in cepljenju je govoril tudi minister Poklukar. Nadalje je potekala javna razprava na teme, ki so jih odpirali obiskovalci torkovega dogodka. Po dobri uri in pol se je razprava končala s pobudo predsednika Janše, da naj izkoristimo potencial, ki ga nudita naš trboveljski dimnik in rudarski rov med Trbovljami in Hrastnikom v turistične namene in nam pri tem tudi obljubil pomoč. Zasavje torej nismo od Boga pozabljeni in če se bomo znali obrniti in izkoristiti dane potenciale, bo življenje v naši regiji lepše in boljše.