Vsak posameznik je nekaj posebnega, nekateri med nami pa imajo še posebno izrazite talente in znanja, ki pa jih ne morejo izkoristiti v polni meri, saj jih pri tem ovirajo finančna sredstva oziroma pomanjkanje le-teh.

Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje, že 20 let pomaga mladim dijakom in študentom pri premagovanju finančnih ovir, s katerimi se soočijo med svojim izobraževanjem. Konec avgusta so objavili Javni razpis za štipendije, namenjene mladim, ki potrebujejo nekaj vzpodbude, da bi lahko uresničili svoje cilje postati izobraženi soustvarjalci naše družbe. Na razpis je prispelo kar 62 vlog nadpovprečnih, talentiranih, zavzetih in družbeno odgovornih mladih posameznikov.

Ker je prispelo veliko število odličnih vlog, finančna sredstva za štipendije pa so bila na razpolago, so člani Upravnega odbora sprejeli odločitev, da bodo podelili 2 razpisani in 6 dodatnih štipendij.

Predsednica Ustanove Romana Tomc je ob izboru štipendistov sporočila: “Prav vsak izmed prijaviteljev se je izkazal kot nekaj posebnega. Zato je bila naša naloga, med 62 prijavami izbrati nekaj najboljših, izredno težka. Po prvem krogu izbora smo z nekaterimi mladimi opravili pogovore in na podlagi njihovih predstavitev izbrali 8 motiviranih posameznikov, ki bodo v šolskem ali študijskem letu 2021/2022 prejemali štipendijo. Člani Upravnega odbora Ustanove verjamemo, da jim bo naša pomoč pomagala postati izjemni posamezniki, ki bodo obogatili našo družbo.”

Na žalost ustanova ni mogla ponuditi štipendij vsem mladim, ki so se na razpis prijavili, zato se je Tomčeva v imenu Upravnega odbora zahvalila vsem, ki so poslali svojo prijavo  in jim zaželela mnogo uspeha na njihovi nadaljnji poti izobraževanja in pridobivanja drugih neprecenljivih življenjskih izkušenj ter  dodala: “Hkrati pa velika hvala tudi vsem donatorjem, ki ste se velikodušno odzvali in nam priskočili na pomoč. Zaradi vas smo lahko izbrali več štipendistov, kot smo sprva načrtovali. To nas zelo veseli, saj vemo, kako dragocena je ta pomoč v življenju mladega človeka na poti izobraževanja.”

Naj bodo dane štipendije dobro izkoriščene in naj prejemnikom omogočijo bolj brezskrben dostop do znanja, ki odpira vsa vrata v svet.