Opravljeni testi v preteklih dneh so izdali zaskrbljujoče številke – v četrtek, petek in v soboto so na novi koronavirus testirali kar 7.742 oseb. Kar pa nas lahko skrbi še bolj, je število pozitivnih oseb na novi koronavirus:

število testiranih oseb število pozitivnih oseb
četrtek 2758 108
petek 3191 105
sobota 1793 99

 

S tem je število aktivnih okužb naraslo na 837 in tako je Slovenija z 39,9 aktivnimi okužbami le tik pod mejo za epidemiološko nevarno državo (40 aktivnih okužb).

Okužene osebe prihajajo iz različnih slovenskih regij, tudi v Zasavju nismo imuni. V preteklih dveh tednih je bilo potrjenih kar 14 pozitivnih brisov na novi koronavirus – 3 v Hrastniku, 6 v Litiji, 1 v Zagorju ob Savi in 4 v Trbovljah.

Od danes pa do nedelje, 20.9.2020 velja tedensko priporočilo, ki ga je pripravil NIJZ, ker  je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjem tednu v državi znašalo več kot 20.

Uporaba nemedicinske obrazne maske se priporoča:
 osebam s simptomi ali znaki covid-19 ,
 osebam, ki negujejo bolnika s sumom na covid-19 ali s potrjenim covid-19,
 osebam, ki negujejo izjemno ranljivo osebo za težji potek covid-19 in niso iz istega gospodinjstva, kot je izjemno ranljiva oseba,
 osebam, ki se zadržujejo v zdravstveni ustanovi,
 osebam, ki uporabljajo javni prevoz ter
 osebam, ki se zadržujejo v zaprtem prostoru, skupaj z ljudmi iz različnih gospodinjstev in ne morejo vzdrževati medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Pomembno je, da si masko namestite in odstranite pravilno, med uporabo pa se je ne dotikate. Zato je NIJZ še posebej zapisal priporočila za uporabo zaščitnih mask za otroke in mladostnike v vrtcih in šolah. In sicer otrokom do vključno 5. leta se uporaba mask ne priporoča, v šolah pa je malce drugače. In sicer učenci in dijaki v učilnicah mask ne uporabljajo, v skupnih prostorih šole pa se uporaba mask priporoča.

Z uporabo maske tam, kjer je uporaba priporočljiva, ne boste ena od ovc, kot mnogoteri radi poudarjajo, temveč boste pokazali odgovorno ravnanje do sebe in drugih. Kajti ni hujšega kot zavedanje, da je zaradi tvojega dokazovanja svobodomiselnosti in neodgovornosti nekdo ogrožen.