V DELAVSKEM DOMU TRBOVLJE SE ODPIRA VIRTUALNI MUZEJ RUDARSTVA

vir: arhiv Delavski dom Trbovlje

Danes, 17. junija 2017 se bo v Trbovljah odprl 4. DRITL, virtualni muzej rudarstva. Rudarstvo bo predstavljeno z novimi tehnologijami, z navidezno in razširjeno resničnostjo. 4. DRITL, virtualni muzej rudarstva nagovarja z rekonstrukcijo rudniškega jaška, prikazuje in prenaša vrednote, navade in izkušnje iz industrijske dobe, ki nepreklicno izginjajo.

Po več kot 210 letih se rudarjenje v Trbovljah bliža svojemu koncu. Z uradnim prenehanjem obstoja rudnika pa ne bo in tudi ne sme izginiti vsakršna sled za dejavnostjo, ki je tako pomembno sooblikovala razvoj mesta in ljudi.

Prebijali se boste lahko čez pravi rudniški rov, opremljen z originalnimi rudniškimi eksponati, s svetlobnimi in zvočnimi efekti, hologrami in projekcijami. S pomočjo najsodobnejše opreme za navidezno in razširjeno resničnost boste vstopili v svet rudarjev, kakršen je bil pred 100 leti. S sodobno tehnologijo bomo predstavili tudi  življenje družin v rudarski koloniji in njihov boj za boljši jutri.

4. DRITL,  virtualni muzej rudarstva, je zasnovan kot novomedijska muzejska postavitev, ki se bo permanentno nadgrajevala z novimi vsebinami in posodabljanjem že obstoječih, je namenjen vsem starostnim skupinam od šolajoče mladine do starostnikov.

Neločljiva povezanost Trbovelj z rudarstvom traja že več kot dve stoletji. V ozki dolini ob reki Savi, kjer je pred tem stalo le nekaj kmetij in manjše naselje v zgornjem delu doline, je začelo rasti mesto, ki je na vrhuncu rudarjenja štelo preko 20.000 prebivalcev.

 

vir: arhiv Delavski dom Trbovlje

Vzemite si čas in pojdite na ogled novega muzeja. Vljudno vabljeni.