V Dole pri Litiji prihaja več kot 50 študentov, ki bodo v okviru 21. študentske delovne brigade do konca prihodnjega tedna v krajevni skupnosti s prostovoljnim delom tamkajšnjim krajanom pomagali pri različnih opravilih. Delovno brigado organizira Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM). Namen brigade je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. Letošnja študentska brigada bo potekala do 28. julija.

 

V sporočilu za javnost so tako dejali, da bodo v krajevni skupnosti Dole pri Litiji tamkajšnjim krajanom pomagali pri urejanju smučišča ter njegove okolice, postavljanju oglarske kope, urejanju cerkve ter odvodnjavanju okolice, markiranju Zasavske poti in urejanju Oglarske poti. Poleg tega bodo pri domačih opravilih pomagali tudi socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam.

Dole pri Litiji predstavlja srce tako imenovane oglarske dežele. Kot so sporočili iz ŠOUM, so oglarstvo v te kraje pred 100 leti prinesli italijanski oglarji. Od takrat naprej pa je postalo značilnost kraja in okolice. Vsako leto približno 25 lokalnih oglarjev “izdela” med 150 in 200 tonami oglja – storitev, ki je dandanes v Sloveniji vidna le še redko kje.

Dole pri Litiji naj bi veljalo za enega najbolj odročnih krajev, oddaljenih od večjih občin, kljub temu pa zajema zelo veliko območje. Približno 766 prebivalcev tako živi v 28 vaseh in zaselkih, ki se razprostirajo na 55 kvadratnih kilometrih razgibanega površja. To znaša približno 14 prebivalcev na kvadratni kilometer, kar to skupnost uvršča med zelo redko poseljena območja. Krajevna skupnost zavzema kar 24,7 odstotkov površine občine Litija, kar jo uvršča na drugo mesto največjih krajevnih skupnosti v Sloveniji-

vir: studentska-brigada.si

Lani je ob jubilejni 20. izvedbi študentske delovne brigade potekalo več vzporednih dogodkov, na katerih so obeležili dolgoletno tradicijo prostovoljstva med mladimi. In prav tradicija je po mnenju vodje letošnje izvedbe Davida Luknerja pripomogla k prepoznavnosti projekta. Letos so tako prejeli več kot 50 prijav na dogodek. Prva študentska delovna brigada je bila sicer organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi.