Na območju Evroparka v Zagorju ob Savi na lokaciji na zelenici med kolesarsko stezo in pešpotjo ob potoku Kotredeščica, ki je velikosti cca 200 m2, je Občina Zagorje ob Savi uredila otroško igrišče z igrali za otroke s posebnimi potrebami. Namestili so visokokakovostno gugalnico za guganje na invalidskem vozičku ter še dve gugalnici z navadnim sedežem,  okroglim sedežem – ptičjim gnezdom in z gugalnim sedežem z ograjico oz. varnostnimi pasovi.

 

Pod vse gugalnice so namestili tudi zelo kvalitetne gumi plošče puzzle. Za celotno ureditev novega otroškega igrišča je občina namenila slabih 20.000 evrov. “Za umestitev na spodnji nivo Evroparka smo se odločili, ker je ta lokacija bistveno lažje dosegljiva za gibalno ovirane, saj je parkirišče v neposredni bližini, pešpot ob igralih pa je tlakovana ter v istem nivoju.” so zapisali na občini. Izbor gugalnic s ptičjim gnezdom ter z navadnim sedežem omogoča uporabo tudi otrokom, ki niso osebe s posebnimi potrebami, s čimer so želeli zagotoviti druženje vseh otrok.

Ravno guganje je gibanje, ki najbolj ustreza osebam s spektroavtistično motnjo. Ti otroci pa zelo težko prenašajo hrup in jih vsak hrup moti, zato je smiselno, da so gugalnice locirane stran od zgornjega nivoja, kjer je ladjica Argonavtek ter druga igrišča. Otroci se na plezalih in igriščih pogosto lovijo, skačejo, kar povzroča hrup, ki pa moti osebe s spektroavtistično motnjo.

Občina Zagorje ob Savi je s postavitvijo otroškega igrišča znova pokazala razumevanje za otroke s posebnimi potrebami.