Slovenska javnost se v zadnjih mesecih deli na dva pola, ko govorimo o cepljenju proti novemu koronavirusu.

Cepljenje proti covid-19 se je v Sloveniji pričelo 27. decembra lani in do danes se je cepilo 36,6 % prebivalcev Slovenije Na voljo so cepiva Pfizer-BioNTech, Astra Zeneca, Moderna in Janssen, med njimi lahko tudi izbirate. Najvišji odstotek cepljenih je starostnikov med 70 in 74 let, mlajši pa se zaradi takih ali drugačnih razlogov niso cepili.

Da je število cepljenih prenizko za zaustavljanje 4. vala okužb, ugotavlja tudi predsednik vlade in stroka, zato se že pripravljajo potrebni ukrepi, če bodo le-ti potrebni. Seveda pa si bo vlada prizadevala, da bo vsakdanje življenje ostalo čim bolj odprto in dostopno, najverjetneje ob upoštevanju pogoja PCT (preboleli-cepljeni-testirani). Ker bo testiranje od 23. avgusta dalje plačljivo, pa se nekateri – predvsem nasprotniki cepljenja – jezijo, saj jih bo dokazovanje neokuženosti drago stalo.

Pa so taki ukrepi res samo v Sloveniji? Poglejmo si na primer Francijo, ki z današnjim dnem uvaja ostre omejitve za vse necepljene francoske državljane. Za tiste, ki ne bodo imeli opravljen test na prisotnost koronavirusa in niso cepljeni, ne bodo mogli v kino, muzeje, restavracije, bare, nakupovalna središča niti na športne dogodke. Udeleževati se ne bodo smeli srečanj, na katerih bo zbranih več kot 50 oseb (to ne velja za otroke do 12. leta starosti). Za kršitev novih predpisov kršiteljem grozi globa v višini 1500 evrov. S tem želi francoska oblast spodbuditi 30 milijonov doslej še necepljenih oseb k temu, da bi se cepile proti covidu-19. Še bolj rigorozen ukrep pa se tiče francoskih zdravstvenih delavcev – le-ti se bodo morali cepiti najkasneje do 15.septembra 2021, sicer bodo odpuščeni z delovnih mest.

Očitno bo cepljenje proti covid-19 postalo nuja, če bomo želeli živeti kolikor toliko normalno življenje.