Vsi tisti, ki ste že neučakani, kdaj boste lahko popili kavico v vašem najljubšem lokalu, ste dočakali svoj dan. Jutri bodo namreč vrata odprli tudi gostinski lokali oziroma njihove terase širom po Sloveniji.

Seveda pa se boste v skladu s pripravljenimi omejitvami, ki so bile sprejete zaradi koronavirusa, morali držati določenih pravil in ukrepov.

Če imate kakršnokoli okužbo dihal, lokalov zaradi sebe in drugih ne obiskujte. Tudi če spadate v skupino starejših oseb ali bolnikov s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, se obisk gostinskih lokalov, dokler epidemija ne izzveni, odsvetuje.

Ob prihodu v lokal si je potrebno razkužiti roke. Obraza (zlasti ne ust, nosu in oči) se ne dotikajte, dokler nimate rok umitih ali razkuženih. Med obiskom lokala se čim manj dotikajte različnih predmetov (kar velja tudi za telefone) in površin oziroma le toliko, kolikor je nujno potrebno. Če morate uporabiti sanitarije, je obvezno uporabiti obrazno masko ali katero drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela; zaščitno masko si lahko na odprtih terasah in letnih vrtovih varno snamete. Tudi ob odhodu si je potrebno razkužiti roke. In še najpomembneje – ves čas obiska zadržite razdaljo med osebami v lokalu najmanj 1,5 metra (razen če za vašo mizo sedijo osebe iz vašega gospodinjstva), med izvajanjem gostinske dejavnosti pa ohranjajte največjo možno razdaljo.

Tako se mi poraja vprašanje – kje ostaja užitek “kofetkanja”? Na kavi boš lahko s svojimi domačimi, ki jih tako gledaš že mesec in pol vsak dan doma, nasmehi natakaric in natakarjev bodo skriti za maskami, ko boš popil požirek dišeče kavice, boš kar gledal okrog sebe, če se ti morda ne približuje še kakšen kave željan občan, če pa te bo nuja vlekla proti wc-ju, pa boš raje popil svojo pijačo in se odpravil v varen objem svojega doma. Se samo meni zdi, ali je res na mestu vprašanje, ali se bo gostincem odprtje lokalov sploh izplačalo?