Litija po odprtju rudnika Sitarjevec dobila še škrata Litka

Litijski pustni karneval bo letos zaznamovan z maskoto oziroma likom, ki so mu nadeli ime LITKO in ima podobo škrata, kar pa je nekako tudi v povezavi z pred časom odprtim rudnikom Sitarjevec v turistične in izobraževalne namene.

 Litus, Littai, Litija, Litko… od Valvazorja do danes

Na javni natečaj, ki ga je objavila občina, so se prijavili trije ustvarjalci. Posebna komisija je točkovala ideje in največ navdušenja je požel škrat Litko, ki ga je izdelalo podjetje Logo Jani Vozel s.p. in zanj od občine prejel nagrado 300 evrov bruto.

Glede na obrazložitev vlagatelja, se je v iskanju najprimernejše rešitve zasnove maskote karnevala, izpostavila ideja realizacije lika rudniškega škrata, saj je bila dejavnost rudarjenja v Litiji zgodovinsko že od nekdaj prisotna, zapišejo v obrazložitvi na spletni strani občine Litija.

Škrat Litko je s tem postal maskota Litijskega karnevala in bo prvič uradno predstavljen na Debeli četrtek, 8. februarja letos. Litko bo nato sodeloval na vseh pustnih dogodkih in ga boste lahko videli tudi v živo.

Že tradicionalna Karnevalska povorka v sklopu Litijskega karnevala bo v Litiji v soboto, 10. februarja s pričetkom ob 15. uri. Zvečer ob 20. uri pa se bo v športni dvorani Litija pričel karnevalski ples z ansamblom Modrijani.

Več o karnevalskem dogajanju v Litiji vas bomo v portalu Naše – Zasavje še obvestili.