Vlada je skupaj s strokovno skupino pripravila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19.

 

Številčni parametri po posameznih fazah ostajajo enaki, spremenijo pa se posamezni ukrepi. Eden najpomembnejših se tiče izobraževanja, ki se sprošča že v rdeči fazi. V oranžni fazi je poleg odprtih trgovin možno sprostiti tudi gostinske kapacitete. Ker pa se bliža poletna sezona, pa je dobro vedeti, da se v rumeni fazi sprostijo tudi turistične nastanitve.

Vir fotografije: FB stran Vlade Republike Slovenije https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/photos/4369903066371231

Trenutno veljajo ukrepi, ki so določeni za rdečo fazo. Ukrepi z novega semaforja pričnejo veljati z 12. aprilom 2021.

V ponedeljek, 12. aprila pa se v vrtce in šole vrnejo tudi otroci učenke in učenci ter dijakinje in dijaki. V osnovne šole se tako vrnejo vsi učenci, v srednje šole pa se dijaki vračajo po modelu C, kar pomeni, da bodo pri pouku prisotni vsi dijaki in dijakinje zaključnih letnikov, dijaki in dijakinje prvih treh letnikov pa se tedensko izmenjujejo. 
Od nedelje dalje bodo spet odprti tudi dijaški domovi.

Kar se tiče nošenja zaščitnih mask, bodo maske obvezno morali ves čas nositi učenke in učenci od 6. do 9. razreda, dijaki in zaposleni, izjema je le pouk športne vzgoje, ko nošenje mask ne bo obvezno.