V prihodnosti še več sončnih elektrarn v Zagorju

VIR: gen-i.si

Občina Zagorje ob Savi je v četrtek v Kisovcu s skupino Gen-I podpisala pismo o nameri glede sodelovanja pri postavitvi sončnih elektrarn. Skupaj nameravajo pregledati občinske objekte in pripraviti možne rešitve za delno ali celotno samooskrbo z energijo iz naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije. Po pregledu bodo pripravili dokončen izbor objektov, primernih za implementacijo inovativnih zelenih tehnoloških rešitev, so še sporočili iz Gen-I.

Po besedah župana Matjaža Švagana se zavedajo pomembnosti aktivne vključitve lokalne skupnosti v trajni proces povečevanja pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov, zato so se odločili za partnerstvo pri implementaciji zelenih energetskih rešitev, ki jih ponuja skupina Gen-I.

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je dejal, da v skupini širijo zavedanje po energetsko učinkovitejšem delovanju, po zmanjševanju emisij toplogrednih plinov ter povečevanju deleža porabljene končne energije iz obnovljivih virov. Prizadevajo si ublažiti podnebne spremembe, širiti in implementirati inovativne zelene tehnološke rešitve ter doseči energetsko neodvisnost, posledično s tem pa zmanjšati tveganja v zvezi z nihanjem cen električne energije.

SONČNA ELEKTRARNA NA PODJETJU SKITTI

V četrtek so v Kisovcu pri Zagorju ob Savi predstavili sončno elektrarno, ki so jo namestili na proizvodnem objektu podjetja Skitti. Naložba je sofinancirana iz namenskih sredstev EU za kohezijsko politiko.

Direktor družbe Skitti Sergej Smrkolj je povedal, da so prišli do točke, ko bodo v kovinski industriji kovino obdelovali s 40 odstotki energije, proizvedene iz obnovljivih virov, in s tem znižali ogljične izpuste za 71.000 kilogramov na leto.

Nazivna moč nove elektrarne je 138 kilovatov, predvidena letna proizvodnja je izračunana na 146.280 kilovatnih ur. Ocenjen skupni letni prihranek podjetja na računu za električno energijo je 9069 evrov, kar pomeni skoraj 200.000 evrov za celotno življenjsko dobo sončne elektrarne.