Občinska proslava ob Dnevu državnosti je v Šmartnem pri Litiji,  potekala na predvečer dneva državnosti, v soboto, 24. junija 2017. Dogodek je organizirala Občina Šmartno pri Litiji v sodelovanju z Javnim zavodom Bogenšperk, Knjižnico Litija, Vinogradniškim društvom ŠTUC Šmartno in Društvom kmetic Litija – Šmartno.

Na šmarskem trgu pred mogočno cerkvijo Sv. Martina je zbrane nagovoril župan Občine Šmartno pri Litiji, Rajko Meserko. Slavnostni govornik je bil nekoč domačin dr. Janez Juhant, slovenski teolog, filozof in pedagog, ki je izpostavil pred vsem pomen doma, domovine, domoljubja in domačega maternega jezika.

Na pred vsem kulturni prireditvi v počastitev dneva državnosti so sodelovali Pevskodruštvo Zvon – Šmartno pri Litiji z zborovodkinjo Marijo Celestina, ženska vokalna skupina Gartrožce s Primskovega pod vodstvom Rahele Sinigoj, ki jo je na prireditvi nadomestila Marjanca Vidic, recitatorka Anamarija Sedevčič, Pritrkovalska skupina sv. Martin iz Šmartnega pri Litiji pod vodstvom Andreja Hostnika, člani Folklorne skupine Javorje pod vodstvom Dunje Gorišek Simončič ter Andreja Štuhec kot moderatorka programa.

Še posebej veselo in domačno je bilo ob koncu uradnega dela prireditve, ko so za pogostitev poskrbeli domači vinogradniki društva ŠTUC in Društvo kmetic Litija – Šmartno.