Na območju Občine Zagorje ob Savi nadaljujejo z odpravo posledic nedeljskega neurja. Neurje je največ škode povzročilo na javni infrastrukturi, vodotokih, po zdajšnjih podatkih je zalilo 37 objektov, med njimi tudi nekaj gospodarskih objektov. Na občini pravijo, da naj bi po prvih grobih ocenah nedeljsko neurje povzročilo okoli dva milijona evrov škode.

 

Kratkotrajne intenzivne padavine so glede na relief občine in prisotnost hudourniških vodotokov največ škode povzročile, ker je prihajalo do zamašenosti vodotokov. Voda se je razlivala predvsem po občinskih cestah in poplavljala objekte. Zelo velika bo škoda v eni mizarski delavnici, zalilo je tudi nekaj lokalov, tudi prostore nekdanje Svee. Škodo je utrpela tudi Osnovna šola Ivana Kavčiča na Izlakah, kjer je zalilo kletne prostore, voda pa je prek strehe vdrla tudi v nekatere učilnice. Sprožilo se je več plazov, neurje pa je največ škode povzročilo na javni infrastrukturi, vodotokih, po zdajšnjih podatkih je zalilo 37 objektov, med njimi tudi nekaj gospodarskih objektov. Zelo velika bo škoda v eni mizarski delavnici, zalilo je tudi nekaj lokalov, tudi prostore nekdanje Svee. Škodo je utrpela tudi Osnovna šola Ivana Kavčiča na Izlakah, kjer je zalilo kletne prostore, voda pa je prek strehe vdrla tudi v nekatere učilnice.

V neurju se je sprožilo več plazov, nekateri so zaprli ali uničili dele občinskih cest, trije plazovi ogrožajo objekte. Na terenu sta bili včeraj tudi dve ekipi direkcije za vode, ki sta čistili struge vodotokov oz. odstranjevali nanose, je še povedal vodja oddelka za gospodarske javne službe na Občini Zagorje ob Savi Ivo Vrtačnik. Komisije za popis škode so popisale škodo, v grobem je trenutno ocenjena na okoli dva milijona evrov. Trenutno še vedno velja tudi obvestilo uporabnikom pitne vode na nekaterih območjih občine Zagorje, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati.

Neurja z močnim vetrom, nalivi in točo so v nedeljo popoldne zajela osrednji in vzhodni del Slovenije. Najhuje pa je bilo v občinah Rogatec, Rogaška Slatina, Zagorje ob Savi in na Ptujskem.