Poletje je tu, epidemija koronavirusa je uradno končana in vsi smo malce lažje zadihali. Število potrjenih primerov okužb je bilo včeraj le 26, v zadnjem tednu pa je povprečno število potrjenih primerov znašalo 76 oseb. A kljub precej dobrim številkam epidemiologi opozarjajo, da nevarnosti še ni konec.

Vsi nekako že predvidevamo, da bo jeseni prišlo do novega vala okužb, a težavo lahko predvidimo v  variabilnosti tega virusa. Kot poudarjajo strokovnjaki, ima virus veliko sposobnost prilagajanju okolju, kar pa “rojeva” vedno nove različice.

Po pisanju nekaterih britanskih medijev epidemiologi med drugim opažajo tudi, da so se precej spremenili tudi simptomi okužbe s koronavirusom. Po besedah Britanskega strokovnjaka Tima Spectorja visoka vročina ter izguba vonja in okusa nista več najpogostejša simptoma okužbe s covidom (s prihodom indijske različice virusa so se simptomi precej spremenili); predvsem pri mlajših osebah se pojavlja v obliki hujšega prehlada z obilnim izcedkom iz nosu, s kihanjem in kašljanjem, zato mnogi okužbe ne jemljejo resno. Še vedno se družijo in tako bolezen širijo naprej in okužijo več ljudi. In to je največja težava pri novi verziji virusa.

Po poročilu BBC pa je podobne izsledke predstavil tudi Imperial College London, ki pa med vse pogostejšimi simptomi okužbe s covidom navaja tudi dolgotrajen kašelj, bolečine v mišicah in izgubo teka.

Morda nas cepljenje le obvaruje pred okužbo. V Sloveniji se je cepilo že 593.482 oseb oziroma 28,3% prebivalstva.

V Zasavski regiji lepo presegamo slovensko povprečje, saj je bilo cepljenih z vsemi odmerki 30,7% prebivalstva.

prvi odmerek cepiva 24.368
oba odmerka cepiva 17.535
Največ cepljenih je starejših od 70 let, cepljenih je več žensk kot moških, največ od vseh cepljenih pa se je cepilo s cepivom Pfizer-BioNTech.
Kaj nas torej čaka jeseni, bomo še videli, lahko pa za to, da se stanje ne bo ponovilo, veliko naredimo tudi sami.