V Zasavju se vsako leto praznuje mednarodni dan žensk. Za prihodnjega v Zavodu Savus napovedujejo, da bodo v sodelovanju z ZSSS prvič pripravili športno prireditev Punce v jami oz. tek in hojo po rudniku Trbovlje-Hrastnik. Kot je včeraj na novinarski konferenci povedal Marko Planinc iz zavoda, prijave že potekajo, na tek pa vabijo le “nežnejši spol”. Prireditev podpira pet ambasadork, in sicer biatlonka Tadeja Brankovič, učiteljica Nina Jelen, gorska tekačica Mojca Koligar, ambasadorka Zasavja Fanči Moljk in igralka Darja Reichman.

 

Tek po rudniku bo po njegovih besedah poklon današnjih žensk tistim, ki so nekoč premikale meje. V spomin nanje in opomin, da takšne ženske rabimo tudi danes, je dejal. Dodal je, da bo tek svojevrstno praznovanje, “pristno, delavsko in tudi dokaz, da tudi danes ženske premikajo meje”. Ob tem je izrazil upanje, da bo postal tradicionalen.

Ženske bodo tekle ali hodile po rudniku na okrog 5,5 kilometra dolgi progi v rovih med Trbovljami in Hrastnikom. Spustile se bodo 40 metrov globoko v rudnik in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, tekle in hodile bodo tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem.

Zasavje je z mednarodnim dnevom žensk še posebej povezano, saj smo pri nas prvi v Sloveniji slovesno obeležili ta dan. “In rdeči nagelj je še vedno simbol tega praznika. Prav tu so razjarjene delavke leta 1876 pripravile prvi organiziran rudarski štrajk na Slovenskem,” je pojasnil Planinc.

“Proga je varna, a je zaradi tirov, vlage, teme in neravne površine zahtevna za hitrejši tek. Vsekakor je preizkušnja, polna adrenalina,” je dejal Planinc in navedel, da pričakujejo med 200 in 300 udeleženk. Zbranim bo zapela pevka in igralka Lara Jankovič.

Častna pokroviteljica teka je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Povedala je, da je bila navdušena, ko se je Planinc z idejo obrnil na ZSSS, da bi 8. marec drugo leto obeležili malo drugače. Zveza vsaki 8. marec obeležuje s tradicionalnimi proslavami in Rožo mogoto. “Zagotovo pa bomo to v prihodnjem letu združili s pozivom našim članicam, da se udeležijo teka Punce v jami,” je poudarila.