Pustovanja v Litiji se lahko pohvalijo z več kot 170-letno tradicijo in so bila večinoma vezana na politične teme. Letos organizatorji napovedujejo odcepitev Litije od Slovenije in Evrope – z naslovom Litija First (Najprej Litija). Rajanje se bo pričelo že danes ob 18. uri na Valvazorjevem trgu. Posebna gosta dogodka bosta popularni Isaac Palma in Sašo Đukič, znan tudi kot pevec in humorist, pa tudi Mama Manka Povorka tradicionalnega Litijskega karnevala bo po mestu krenila na pustno soboto, V Litiji pa si obetajo več kot 5.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali domiselne skupinske maske. Pričakujemo lahko več kot 500 mask, letos pa bodo prvič gostili tudi Čebelji karneval – skupinske maske na temo naše avtohtone čebele kranjske sivke. 

Povorka bo po mestu krenila v soboto, 2. marca ob 15. uri. Trasa letošnje karnevalske povorke bo obiskovalcem omogočila, da si bodo dodobra ogledali vse skupine, ki bodo kot kaže zares inovativne in številčne. Na čelu povorke bo maskota karnevala – Litko. Sledil mu bo Pihalni orkester Litija, ki bo predstavil himno Litijskega karnevala, in za njim številne etnografske maske ter skupine. Program bodo dodatno popestrile gostujoče pustne skupine kot  so ptujski kurenti, orači in pokači, coprnice iz Cerknice in mnogi drugi. Večina mask bo predstavljala svoje razloge za in proti odcepitvi Litije. Najbolj tehtne argumente ZA bosta pripravila Theresa May in Donald Trump. Srčno PROTI bodo: Borut Pahor, Marjan Šarec, Miro Cerar, Karel Erjavec in Alenka Bratušek ter Jean Claude Junker, Angela Merkel in Emmanuel Macron.

LETOS V LITIJI TUDI PRVI ČEBELJI KARNEVAL

Med karnevalskimi skupinami bomo letos lahko toplo pozdravili goste-skupinske maske na temo kranjske sivke. Prvi Čebelji karneval z nami organizira Čebelarska zveza Slovenije, gostijo pa ga ravno v Litiji. Tudi v spomin na prvo veliko in uspešno ekološko pravdo v Sloveniji med 1921 in 1926. Litijski čebelarji so zmagali v boju s kapitalom, vizionarsko kot tudi naš karneval. Povorka bo pot po mestnih ulicah zaključila v športni dvorani, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bučar in DJ Bernyja stroga pustna komisija izbrala zmagovalca odcepitvene parade.

Na zaključni prireditvi v športni dvorani bo komisija razglasila najboljše skupine Litijskega karnevala 2019, vrhunec pa bo karneval dosegel zvečer ob 20. uri, ko bodo dan zaključili z odcepitvenim gala plesom s Tanjo Žagar.

PUSTNO RAJANJE TUDI ZA NAJMLAJŠE

Tudi letos bodo na pustni torek v športni dvorani izvedli otroški pustni karneval, na katerem pričakujejo več kot  700 maškar iz litijskih in šmarskih vrtcev in šol, ki bodo skupaj zapeli, zaplesali in priklicali pomlad.  Pričakali jih bodo skupina  Pikolovci ter maskoti Taček in Litko. Otroški pustni karneval je že druga prireditev v okviru letošnjega pustnega dogajanja v Litiji namenjena otrokom.

Na pustno soboto ob 10.00 bo na sporedu vedno odlično obiskan Otroški pustni živžav s  skupino Pikolovci, čarovniško predstavo čarodeja Joleta Coleta ter plesno animacijo z Aleksandro Košir.

 

Karnevalske dogodke organizirajo Občina Litija, Zavod za kulturo, mladino in šport Litija ter Turistično društvo Litija.