Poziv podjetnikom za sodelovanje z VDC Zagorje, enoto Litija

S 3. januarjem letos je v prostorih Šmelca na Ljubljanski cesti pričel z delovanjem Varstveno delovni center Zagorje Enota Litija. Tako se je končno izpolnilo več kot 2 desetletji dolgo obdobje prizadevanj, da bi bile osebe s posebnimi potrebami vključene v delo v domačem litijskem okolju.

Ena temeljnih aktivnosti uporabnikov novega VDC-ja je delo, zato je potrebno, da imajo uporabniki možnost izbire različnih delovnih aktivnosti. Prav zato je Občina Litija skupaj z Območno obrtno-podjetniško zbornico Litija naslovila prošnjo na številne obrtnike in podjetnike, ki delujejo na območju naše občine, da ponudijo enostavna proizvodnja ali storitvena dela osebam s posebnimi potrebami iz Litije, ki naj bi ta dela izvajala v njihovih proizvodnih obratih ali v delavnici Varstveno delovnega centra na Ljubljanski cesti v Litiji.  Vsi obrtniki in podjetniki, ki bi želeli sodelovati, naj se obrnejo na VDC Zagorje, Enoto Litija in izrazijo interes po sodelovanju.

Varovanci varstveno delovnega centra bodo dela izvajali ob spremstvu mentorja, ki jih bo pri delu podpiral in bil vez med njimi in nosilci dejavnosti. Glede na dodano vrednost njihovega dela se bo sporazumno dogovorilo tudi plačilo, ki ga potem osebe s posebnimi potrebami mesečno prejemajo kot nagrado ali dajejo v sklad za financiranje njihovih nadstandardnih aktivnosti (letovanje na morju, zimovanje, kulturne in športne aktivnosti, …), ki si jih drugače ne morejo privoščiti. Pomembno je, da začnemo podirati stereotipe in gradimo vključujočo družbo. Litija lahko s takšnim načinom vključevanja oseb s posebnimi potrebami v delo pokaže, da je korak pred drugimi v Sloveniji in v razvoju sledi razvitim, humanim evropskim državam, saj uporabnike ne zapira v en prostor, ampak jih integrira v okolje, življenje, še sporočajo na občini Litija.

Kontakt za informacije

  • Varstveno delovni center Zagorje, Enota Litija
  • Ljubljanska cesta 3, 1270 Litija
  • 059334950
  • [email protected]