Zaman se je slepiti, da je covid-19 samo farsa. Da gre za izmišljotine vladajočih z ne vem kakšnim prikritim namenom. Vsakodnevne potrditve okužb z novim koronavirusom pričajo, da je covid-19 resnična in med nami.

Po zadnjih informacijah, dostopnih na spletni strani NIJZ, je bilo v zadnjih 14 dneh v Sloveniji potrjenih 230 primerov covid-19, od tega jih je bilo 13 potrjenih včeraj.

Tudi v Zasavju število okuženih s covid-19 spet raste – včeraj so potrdili po eno okuženo osebo v Hrastniku in eno v Zagorju, v zadnjih dveh tednih je to skupaj 5 oseb.

Nevarnost širjenja torej kljub zanikanju mnogih še vedno obstaja. Kar lahko storimo vsi v dobro sebe in vseh v naši okolici je, da dosledno upoštevamo medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja ter vse bolne nemudoma izoliramo. V vseh zaprtih javnih prostorih sta razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala obvezna. Potniki v javnem prometu morajo obvezno nositi zaščitno masko ter si razkuževati roke. Od danes dalje so na javnih mestih dovoljena zbiranja do največ 10 oseb hkrati na istem mestu, pri čemer je potrebno prav tako dosledno upoštevati vse varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Največje tveganje za okužbo z novim koronavirusom predstavljajo zaprti prostori, čas, ki ga preživimo z drugimi, gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje ter kašljanje, kihanje, kričanje petje in hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

Nekatere dejavnosti lahko predstavljajo minimalno tveganje, druge situacije pa večji riziko. Kaj povečuje tveganje okužbe, si lahko ogledate v krajšem posnetku, ki ga je pripravila Vlada RS.

Vir: spletna stran Vlade Republike Slovenije https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/