Varovanci, njihovi starši in zaposleni Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi se veselijo – v  sredo, 30. 9. 2020 ob 10.30. uri  bodo postavili temeljni kamen  za prizidek k glavnemu objektu VDC-ja. S prizidkom ne bodo le povečali svojih kapacitet, pridobili bodo tudi možnost začasnih namestitev varovancev ter rešili problematiko Covid-19 – ločitev čistih in nečistih poti za institucionalno varstvo, saj je sedaj za vzpostavljanje Covid con potrebno zapirati dnevne enote in 120 uporabnikov dnevnih enot prikrajšati za pravico vključenosti.  

Na otvoritvenem dogodku, katerega  se bo poleg direktorice zavoda Špele Režun udeležili tudi minister MDDSZ Janez Cigler Kralj, župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in predstavnik uporabnikov Miran Ameršek, bodo s ponosom oznanili 3 pomembne pridobitve za kakovost življenja njihovih uporabnikov v letu 2020:

1. Enota VDC Litija, na Ljubljanski 3, v Litiji bo z novimi prostori pridobila prostorske kapacitete za 10 uporabnikov,
2. Za uporabnico institucionalnega varstva bodo pridobili prvo urejeno zasavsko stanovanje; njihova uporabnica se bo tako preselila in s pomočjo projekta MDDSZ – pilota razvoja in preizkušanja podpornih storitev po ZSVI ob pomoči podpore samostojno zaživela (prava deinstitucionalizacija).
3. Novo pa bo tudi VIP dvorišče zasavskega VDC, ki smo ga je VDC Zagorje ustvaril z EU projektom Gradimo VIP (Vključujoče, Inovativno, Povezano).
Investicija, ki bo povečala tako kvaliteto kot tudi varnost varovancev centra, naj bi bila – po pričakovanjih – končana že v prihodnjem letu.
Dogodek bo zaradi varnosti Covid-19 interne narave in bo potekal na prostem, nove kapacitete pa bodo pričarale nasmeh in dobro počutje vsem, ki so tako ali drugače del zagorskega VDC.