Včeraj so v Državnem zboru s 65 glasovi za in 12 proti presodili, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, primeren za nadaljnjo obravnavo. 

 

Predlog novele je na poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) vložila Levica;  v njej predlagajo, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov (npr. prodajalne na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic). S tem želijo delavcem zagotoviti dan za počitek in družino hkrati pa uresničiti voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo.

Leta 2003 smo se o vprašanju zaprtja trgovin izrekli na referendumu. Za zaprtje trgovin je glasovalo 57,5 odstotka udeležencev referenduma. Trgovine so bile ob nedeljah zaprte eno leto, nato pa so se trgovci skupaj s sindikati odločili drugače – zaposlenim so za nedeljsko delo obljubili boljše plačilo in trgovine so ob nedeljah spet odprli. 

Z zaprtjem trgovin ob nedeljah se po opravljenih anketah strinja kar 98% zaposlenih v maloprodaji; glavni sekretar SDTS Ladi Rožič trdi, da so opozorila Trgovinske zbornice Slovenije, da bodo zaradi zaprtih trgovin ob nedeljah posledično nekateri zaposleni zato ostali brez dela, zavajujoča. Na Trgovinski zbornici Slovenije so drugačnega mnenja – trenutno je država v položaju, ko bi morali na vse načine gospodarstvo oživljati in ne zavirati, zato se nameravajo še naprej pogovarjati s sindikati.

 

S predlogom se je v prvem branju strinjala večina poslancev. Pred drugim branjem pa se bodo – glede na razprave poslancev in mnenje vlade – morali deležniki, trgovci in zaposleni še obvezno uskladiti.

 

Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da imajo koalicijske stranke o predlogu različna stališča. Stališče SDS je, da se trgovine zaprejo in premier je mnenja, da bodo takšno rešitev v DZ tudi sprejeli. “Države v Evropi, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije,” je dejal premier in poudaril, da odločitev o zaprtju trgovin ob nedeljah ni del zaveze iz koalicijske pogodbe.

Ali bo vlada novelo zakona o trgovini sprejela, bo morda znano že v četrtek, ko bo o tem razpravljala na seji, vi pa lahko svoje mnenje izrazite v anketi, ki je objavljena na našem portalu.