Število okuženih z novim koronavirusom spet narašča. Včeraj je bilo pozitivnih 34 od odvzetih 1159 brisov. Številčno se torej gibljemo nekje podobno kot v začetku aprila, ko je vrh okužb pričel popuščati.

 

Število potrjenih okužb dnevno narašča tudi v Zasavju. Če smo v t.i. prvem valu koronavirusa o največ okužbah govorili v povezavi z Litijo, pa se je sedaj stanje obrnilo. V teh dneh je največ pozitivnih testov na novi koronavirus iz Hrastnika. Včeraj je bilo pozitivnih kar 5 oseb.

Pozitivna na koronavirus naj bi bila tudi zaposlena v Vrtcu Hrastnik, vendar je do okužbe prišlo v času koriščenja letnega dopusta in ni bila v stiku z otroki ali sodelavci; trenutno ostaja v izolaciji, z Vrtca pa pozivajo, da naj v vrtec ne vstopajo brez zaščitne maske, si ob vstopu razkužijo roke, otroka pa naj ne pripeljejo v vrtec, če le-ta kaže znake respiratornih bolezni, oziroma če so bili na dopustu v »ogroženih krajih« in jim je morda bila odrejena karantena. 

Tudi iz Zdravstvenega doma Trbovlje poročajo, da je bil včeraj odvzet pozitiven bris njihovemu zaposlenemu; okužil naj bi se preko sorodnikov in ne v službi. Pri svojem delu in stikih s sodelavci je uporabljal zaščitno opremo, ko pa je izvedel, da so njegovi sorodniki pozitivni, je ostal doma. Preventivno bodo v karanteni še 4 osebe, ki so bile z njim v stiku brez zaščitne opreme, čeprav zaposleni najverjetneje tisti dan, ko so bili v stiku, še ni bil kužen.

Iz ZD Trbovlje sporočajo še, da bo 10 do 14 dni okrnjeno delovanje ambulant družinske medicine. Od 7. do 20. bo delovala akutna ambulanta ter več administrativnih ambulant za naročila receptov in napotnic, specialistične ambulante pa bodo delovale nespremenjeno.