Vlada je pred dnevi sprejela sklep, da s Trgovinsko zbornico Slovenije sklene dogovor v obliki Kodeksa o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti. Kodeks je prostovoljen in predvideva, da bodo lahke plastične nosilne vrečke z blagajn umaknjene s 1. septembrom. Seznam podjetij, ki bodo podpisala kodeks, bo javno dostopen na spletni strani trgovinske zbornice.

 

H kodeksu lahko pristopijo vsi trgovci, ki v okviru opravljanja trgovinske dejavnosti prodajajo plastične nosilne vrečke na blagajni maloprodajnih mest neposredno končnim potrošnikom, je vlada pojasnila v sporočilu za javnost. V njem je opredeljeno, kateri gospodarski subjekti lahko pristopijo h kodeksu, opredeljene so plastične nosilne vrečke, na katere se nanašajo omejitve in na katere se omejitve po tem kodeksu ne nanašajo, predpisan pa je tudi postopek ugotavljanja kršitev ter sankcije za kršitelje tega kodeksa.

Trgovci, ki bodo pristopili h kodeksu, se prostovoljno zavezujejo, da na blagajnah svojih maloprodajnih mest od 1. septembra dalje potrošnikom ne bodo prodajali lahkih plastičnih nosilnih vrečk, prav tako ne bodo smeli prodajati recikliranih plastičnih vrečk, ki ne vsebujejo najmanj 80 odstotkov reciklata.

Na blagajnah bo še naprej dovoljeno prodajati ustrezne reciklirane plastične vrečke, biorazgradljive plastične vrečke, zložljive debelejše vrečke v torbici (žepek), debelejše plastične nosilne vreče oz. nakupovalne torbe za večkratno uporabo ter mrežaste vrečke, namenjene za embalažo živil, ki niso predpakirana. Brezplačne lahke plastične nosilne vrečke so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane že od začetka leta, čeprav jih še vedno lahko kupimo.  Prav tako so še naprej na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za nepredpakirana živila, denimo za sadje in zelenjavo.

Odločen boj proti plastiki je začel nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je tudi dosegel dogovor z zbornico. Predsednica zbornice Mariča Lah je februarja ob sklenitvi dogovora povedala, da v zbornici računajo na širok in pozitiven odziv potrošnikov.