Vir fotografije: FB stran Vlada republike Slovenije

Včeraj je na Brdu pri Kranju potekala novinarska konferenca, kjer so predsednik Vlade Janez Janša ter podpredsednika Vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin predstavili izvedene projekte v slovenskih občinah v tem mandatu, ki ga je Vlada Republike Slovenije nastopila leta 2020.

Predsednik Janša je uvodoma povedal, da se mandat, ki ga je trenutna vlada prevzela dan potem, ko je bila razglašena epidemija, počasi izteka. A kljub težkim razmeram Slovenija v obdobju od 2020 do danes ni zastala, temveč se je še naprej razvijala. Vlada je pripravila  pregled projektov, ki so bili v tem mandatu izvedeni, ki so teku in tistih, ki so dogovorjeni in je zanje zagotovljeno financiranje ali v proračunu ali izpogajanih skladih.

Tekom svojega mandata je namreč vlada obiskala posamezne regije in se seznanila z njihovimi težavami. Projekte so tako porazdelili po vsej Sloveniji. Zgrajeni bodo vrtci in šole, športne dvorane, domovi za starejše, bolnišnice in zdravstveni domovi, pa ceste, kolesarske steze, vodovodna in kanalizacijska omrežja ter energetski objekti, energetsko bodo sanirani javni objekti, načrtovana je gradnja protipoplavnih objektov in celo izgradnja drugega bloka NEK. Ob vsem tem pa niso pozabili niti na sredstva v višini 300 milijonov evrov dodatnih spodbud za kmetijstvo in podeželje.  Predsednik vlade je povedal tudi, da si je Slovenija že pred pričetkom rusko-ukrajinske vojne zagotovila sredstva, na podlagi katerih bo Slovenija v prihodnjih letih v veliki  meri postala prehrambeno samozadostna, po izgradnji načrtovanih energetskih objektov pa tudi energetsko neodvisna.

Premier je na novinarski konferenci povedal tudi, da je ministrstvo za finance prejelo pismo s čestitko podpredsednika Evropske komisije, ki je zadolžen za makroekonomsko stabilnost celotne Unije. Le-ta je čestital slovenskemu ministru, ker je Slovenija med tistimi državami, ki so v lanskem letu najbolj znižale delež dolga in pri tem imela rekordne makroekonomske pozitivne rezultate.

Med novinarskimi vprašanji je seveda bila izpostavljena tudi situacija v Ukrajini in kako bo vplivala na življenje pri nas. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi: https://www.gov.si/novice/2022-03-23-predsednik-vlade-janez-jansa-v-sloveniji-imamo-najvecji-investicijski-zagon-v-zgodovini-drzave/

 

Povzeto po objavi Predsednik vlade Janez Janša: V Sloveniji imamo največji investicijski zagon v zgodovini države na portalu gov.si