Vlada začela reševati položaj družinskih zdravnikov

Odločitev vlade glede aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, ki na novo postavlja mejo obremenitve družinskih zdravnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, je dokončna, zato jo morajo spoštovati vsi partnerji v zdravstvu, so za STA sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

 

Hkrati so v združenju opozorili, da vsakoletno zniževanje obremenitev zdravnikov za pet odstotkov, ko je določeno s sporazumom o začasni prekinitvi stavke med vlado in zdravniškim sindikatom Fides, ni uresničljivo. To bi namreč pomenilo, da bi do leta 2024 potrebovali več kot 500 novih zdravnikov družinske medicine. “Ob trenutnem pomanjkanju zdravnikov in ob sedanjem zanimanju mladih zdravnikov za specializacijo družinske medicine tega cilja ne bo mogoče doseči. Za doseganje tega cilja so potrebni ukrepi na nivoju zdravstvene politike, sicer izvajalci ne morejo prevzemati odgovornosti, da noben bolnik ne bo ostal brez izbranega osebnega zdravnika,” so opozorili.

Aleš Šabeder, minister za zdravje upa, da bo s sprejetim aneksom številka ena uspel nekoliko pomiriti preobremenjene družinske zdravnike, hkrati pa zagotoviti, da nobena oseba ne bo ostala brez zdravnika. Na novo opredeljena zgornja meja obremenitve zdravnikov namreč ne pomeni, da bi zdravniki, ki mejo že presegajo, opredeljene bolnike izpisovali. Bodo pa nove bolnike dolžni opredeljevati najmanj obremenjeni zdravniki.