Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) bo v oktobru 2020 izvedla že šeste volitve v svoje organe. Volilo se bo člane sveta območnih enot KGZS in člane sveta KGZS.

Za člana sveta kandidira tudi Ivan Urbajs iz Hrastnika. Ker je prav, da preden oddate svoj glas, kandidata tudi malo bolje spoznate, smo se za vas pogovorili z njim.

50-letni kandidat  Ivan Urbajs iz Prapretnega v Hrastniku je po izobrazbi diplomirani ekonomist in inženir elektroenergetike, zaposlen kot operativni vodja del. Med usklajevanjem službenih obveznosti in dela na domači kmetiji mu ostaja premalo prostega časa, le-tega pa najraje preživi v krogu svoje družine. Zase pravi, da je po duši športnik zato se ljubiteljsko ukvarja z nogometom in vodi lokalno športno društvo.

Foto: Ivan Urbajs osebni arhiv

Zakaj ste se odločili kandidirati v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije?

V naši družini je kmetovanje že tradicija in ker se s to dejavnostjo ukvarjam s srcem, sem se odločil za kandidaturo v Kmetijsko gozdarsko zbornico. Svoje izkušnje s kmetijstva si želim deliti in z njimi soustvarjati kmetijsko politiko, ki bo mlade vrnila spet na podeželje, k svojim koreninam.

 

Kje vidite ključne težave KGZS (oz. težave kmetov) in če jih, kakšne rešitve predlagate?

Težavo kmetov opažam pri prenizki odkupni ceni kmetijskih izdelkov, ki jih povrhu še težko prodamo zaradi prevelike birokratizacije. Za odpravo težav mora zbornica postati kvaliteten, strokoven in dostopen servis za svoje članstvo.

 

Vaše vodilo v mandatu – če boste izvoljeni, bo …

Moje vodilo bo dvig kmetijstva na višjo raven in s tem vračanje mladih nazaj na podeželje.