Med tem, ko slovenski delavec bolj ali manj životari ob množičnem izginjanju njihovega javnega denarja v privatne žepe preko bančne luknje, v davčne oaze itd., bodo razni govorniki, od Semoliča, Kučana, Jankoviča in drugih, ki se kopljejo v denarju, po zlaganih proslavah »delu v čast« in njihovi »večni« oblasti, pridnemu delavcu govorili o delu in plačilu zanj. Ne bodo pa povedali zakaj imajo tako »bedno« plačilo!

Spoštovane bralke, dragi bralci. Danes je 1. maj, praznik dela v spomin na leto 1886, ko je prišlo v Haymarketskem izgredu v Chicagu do velikega poboja demonstrantov, ki so zahtevali osemurni delovnik.

V naslednjih letih so se protesti delavcev, ki so zahtevali svoje pravice, razširili po evropskih deželah, spremljalo pa jih je precej nasilja, saj so oblasti skušale zatreti  in še naprej izkoriščati delavce. Vendar to je bilo nekoč, danes je vse drugače in delavec ima za pošteno delo, pošteno plačilo. Po navadi temu ni tako ravno v državah, kjer še vedno najbolj goreče praznujejo praznik dela!

»Upajmo, da bodo le enkrat naši delavci doumeli, da se jih »farba« že mnoga desetletja in da ne bo potrebno praznovati tega praznika in ob tem životariti, ampak, da ga bomo le obeležili kot spomin na neke čase, za katere bi bilo bolje, da jih ne bi bilo in se ob tem veselili dejstva, da smo plačani toliko kot delavci v naši soseščini, katerim nihče ne predava o delu in plačah ter vzklika »Delu čast in oblast«!

Jasno je, da so nekdanji socialistični oblastniki skupaj s svojimi sindikati praznik dela kar »olastninili« in ga še danes zlorabljajo za svojo propagando in svoja nečedna dejanja!

Spoštovane delavke in delavci, želim vam, da bi bilo vaše delo cenjeno enako kot v Evropi, da bi za opravljeno delo dobili pošteno plačilo, da razni sindikalni posamezniki, ki ne znajo drugega kot leporečiti, ne bi več zamegljevali resnice o tem, zakaj je naš delavec tako sramotno plačan ter da bi razne »lažno« socialno čuteče politične stranke in sindikati ter njihovi bogati posamezniki ne bi več uspeli z neprestanimi zavajanji in mahanjem z rdečo zvezdo na vsiljenih proslavah v imenu »proletariata« prenehale begati pošten delaven slovenski narod.  Na koncu pa še želja, da bi bil 1.maj res čim prej praznik delavcev, ne bogatih govorcev iz sindikatov in levih političnih strank.                                                                        

avtorica|poštena delavka Mateja K.

Od leta 1955 dalje je praznik sprejet tudi v rimskokatoliški cerkvi, velja pa za dan delavcev in obrtnikov. Ta dan je posvečen Svetemu Jožefu Delavcu.

Iz uredništva Naše Zasavje vam kljub vsemu želimo lepo praznovanje, pa kakršno koli bo že. Dobre želje prenesite tudi vsem, ki morda še ne poznajo vašega vedno bolj priljubljenega portala, ki obvešča Zasavje in bližnjo okolico.