Vozovnice za vlake bo odslej mogoče kupiti tudi preko spleta

vir: slovenske-zeleznice.si

Po večletnih obljubah o digitalizaciji bodo Slovenske železnice naposled le stopile v korak s časom. Z današnjim dnem bodo namreč omogočile nakup vozovnic po spletu. Naložba je vredna 1,45 milijona evrov. Uvedbo sistema za prodajo in nakup vozovnic prek spleta so danes na novinarski konferenci ob 11. uri predstavili direktor SŽ-Potniški promet Boštjan Koren, vodja digitalnih projektov SŽ- Potniški promet Nelson Šorgo in direktorica podjetja Imovation Romana Butolen. Slovenija je bila sicer doslej edina članica EU, kjer prek spleta ni bilo mogoče kupiti vozovnice za vlak.

Slovenske železnice so na razpisu, ki je bil zaključen julija lani, za izvajalca izbrale konzorcij podjetij Imovation, Margento R&D in Supra informatika, naložba pa je vredna 1,45 milijona evrov. Kot so pojasnili oktobra, bo aplikacija za spletni nakup vozovnic delujoča na napravah z operacijskim sistemom iOS in Android. Preko mobilne oz. spletne aplikacije bodo potniki lahko vozovnice kupovali z uporabo kreditnih kartic, vzpostavljajo pa tudi povezavo s prodajnim kanali, kot so PayPal, Samsung Pay, Apple Pay.

V sklopu načrtovane modernizacije so SŽ izbrale tudi ponudnika za vzpostavitev brezžičnega interneta na potniških vlakih. Ta 1,43 milijona evrov vreden sistem bo vzpostavil konzorcij podjetij Telekom Slovenije, SRC sistemske integracije in Mrežne tehnologije Verso iz Zagreba.

Poleg uvedbe spletne prodaje vozovnic in vzpostavitve brezžičnega interneta bodo SŽ zamenjale tudi del voznega parka. Aprila so s švicarskim podjetjem Stadler Rail že podpisale 169 milijonov evrov vredno pogodbo za nakup prvih 26 novih potniških garnitur.