Koronavirus ne prizanaša nikomur; najbolj pa ogroža upokojence, ki spadajo v rizično skupino oseb. V prihodnjem tednu pa ravno za upokojence prihaja “plačilni dan”.

 

Pošta Slovenije, ki želi v času epidemije koronavirusa  v največji možni meri zaščititi tako svoje  zaposlene kot tudi uporabnike storitev, zato NAPROŠA UPOKOJENCE, ki prejemajo pokojnine na račune TRR pri bankah, da obiska pošte na dan izplačila pokojnin ne načrtujejo že prvi dan oziroma ne takoj zjutraj, če to ni nujno. S tem se želijo preprečiti, da bi upokojenci morali čakati v vrstah pred poštami (glede na upoštevanje nujne razdalje) na vstop.

Za vse tiste upokojence, ki prejemajo pokojnine preko pokojninskih nakaznic, se je Pošta Slovenije z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Republike Slovenije dogovorila za prilagojene postopke izplačil.  Izplačila bodo potekala na »brezkontaktni« način na vhodu domov prejemnikov, pri čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše. Vsi tisti posamezniki, ki so priklenjeni na posteljo oziroma ne morejo priti do vrat in prevzeti pokojnine od pismonoše, bodo pismonoše osebi, ki prejemnika neguje oziroma z njim živi v gospodinjstvu, pustili enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za mesec marec 2020. Pooblaščene osebe se bodo lahko z izpolnjenim in podpisanim enkratnim pooblastilom s strani prejemnika pokojnine oglasile na določeni pošti, kjer bo uslužbenec na poštnem okencu identificiral pooblaščene osebe (s seboj morajo imeti  osebni dokument) ter nato izplačal pokojnino. Na podoben način bodo izplačane tudi pokojnine oskrbovancev v domovih za ostarele.

Pošta Slovenije je vse svoje uporabnike v preteklih dneh že večkrat pozvala, da se poslužujejo uporabe poštnih storitev ali obiščejo pošto le, če je to zares nujno potrebno ter da naj pri tem spoštujejo predpisani režim vstopa v pošte (v poštnih prostorih se lahko sočasno nahaja le toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc). Enako velja na dan izplačila pokojnin. Sporočajo še, da je delovni čas pošt v času epidemije s koronavirusom prilagojen, zato naj upokojenci obisk pošte načrtujejo med tem časom.

V Zasavju so enote Pošte Slovenije odprte po naslednjem delovnem času:

Pošta Delovni čas
Dol pri Hrastniku od 9.00 do 14.00
Hrastnik od 9.00 do 15.00
Izlake od 9.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00
Kisovec od 9.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00
Litija od 9.00 do 15.00
Šmartno pri Litiji od 9.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00
Trbovlje od 9.00 do 15.00
Trbovlje (Trg Franca Fakina 4) od 9.00 do 15.00
Zagorje ob Savi od 9.00 do 15.00

Ob sobotah enote Pošte Slovenije ne obratujejo.

Enako vam svetuje tudi SKB banka in sicer da za dvigovanje gotovine uporabljate bankomate, za plačila v trgovinah uporabljate svojo bančno kartico, položnice pa plačujte prek spletne ali mobilne banke, če je to mogoče (ali pa za pomoč poprosite svojce oziroma svojega pooblaščenca na računu, če ga imate).

Dragi upokojenci, upoštevajte priporočila Pošte in bank in če je le mogoče ostanite doma in pazite na svoje zdravje!