Vsak Zemljan lahko reši življenje

Ali ste vedeli, da v Sloveniji doživijo srčni zastoj kar štirje ljudje na dan? Današnji datum zaznamuje prvi Svetovni dan oživljanja, ki ga strokovnjaki spodbujajo z geslom Vsak Zemljan lahko reši življenje, obenem pa opominjajo, da so roke in telefon vse, kar potrebujemo za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja, kjerkoli se nahajamo. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.

Letno umre na stotine ljudi, ki doživijo srčni zastoj, ker jim očividci ne pomagajo ali ne znajo pomagati, saj je večine ljudi namreč strah nepravilnega oživljanja. Geslo svetovnega dne oživljanja Vsak Zemljan lahko reši življenje tako izpostavlja pomen očividcev za preživetje oseb, ki doživijo srčni zastoj.

Po zadnjih raziskavah se kar 70 % srčnih zastojev zgodi doma, kar 55 % pred pričami, vendar pa v Sloveniji glede na podatke iz leta 2015 oživlja le 30 % očividcev, kar nas uvršča v spodnjo tretjino evropskih držav

 

KAKO SE PRAVILNO LOTIMO POSTOPKA OŽIVLJANJA?

Človeku, ki doživi zastoj srca, je treba takoj nuditi prvo pomoč, saj mu tako rešimo življenje. Najprej preverimo, ali je oseba pri zavesti. Če je neodzivna, sprostimo dihalno pot in preverimo dihanje. Če dihanje ni normalno, pokličemo reševalce na telefonsko številko 112. Začnemo z masažo srca, izmenjujemo 30 pritiskov na prsni koš pet centimetrov globoko in dva vpiha v usta, dokler ne pride zdravstvena pomoč. V kolikor je v bližini avtomatski zunanji defibrilator, si med oživljanjem pomagamo tudi z njim.

Več o tem, kako pravilno oživljati in kako prepoznati srčni zastoj, pa bosta na današnji novinarski konferenci opomnila Slovenski reanimacijski svet pri Slovenskem združenju za urgentno medicino in Rdeči križ Slovenije.

 

Ob prvem svetovnem dnevu oživljanja, ki je prerasel evropsko raven, se bodo še cel mesec vrstili tudi drugi dogodki, kot so predavanja ter tečaji in prikazi oživljanja.

vir: slors.szum.si

 

vir: STA