Danes mineva 29 let, odkar je slovenska skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev Slovenije.

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti. S tem so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti, ki jo je Slovenija slovesno razglasila dan pozneje v Ljubljani, na Trgu republike. Na mejnih prehodih so bile jugoslovanske table in zastave zamenjane s slovenskimi zastavami, postavljeni so bili mejni prehodi proti Hrvaški.  Jugoslovanskim oblastem ni bilo v interesu ločiti se od ene od svojih republik in so hotele Slovenijo v Jugoslaviji obdržati s silo. V četrtek, 27.6.1991 ob 1.15  se je pričela desetdnevna vojna za Slovenijo z Jugoslovansko ljudsko armado, v kateri je umrlo 19 Slovencev, 182 pa je bilo ranjenih. Slovensko samostojnost sta s pomočjo vojaške strategije in taktike z orožjem obranili slovenska vojska in policija. 7. julija 1991 so se na Brionih sestali predstavniki Slovenije, SFRJ in Evropske skupnosti in sprejeli Brionsko deklaracijo, s katero so uvedli trimesečni moratorij za slovensko osamosvajanje. Zadnji vojaki JLA so Slovenijo zapustili iz koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober in s tem je bila vojna za samostojno Slovenijo končno dobljena.

V počastitev Dneva državnosti, ki je tudi državni praznik in zato dela prost dan, so včeraj potekale številne slovesnosti, ki so se jih udeležili vsi vidnejši politiki v državi.

V ljubljanski stolnici je potekala maša za domovino, ki jo je daroval nadškof, metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore. Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je bil osrednji pridigar, je čestital in se zahvalil takratnim državnim oblastem za pogumno ustanovitev in razglasitev samostojne in suverene države, sedanjim državnim oblastem pa za uspešno vodenje in upravljanje države. Zgrožen je nad sovražnostjo in napadalnostjo medijev, ki  nalagajo polena na grmado in prilivajo olje na ogenj, ki uhaja izpod nadzora. Zato je dejal, da “kot državljan RS bi predstavnikom oblasti rad izrazil svoje iskreno spoštovanje, občudovanje in zahvalo za vašo ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašate mnogo vsakodnevnih žalitev in podtikanj. S tem se ruši vaše dobro ime in ugled, do katerega ima pravico vsak človek.”

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je bila sinoči osrednja državna proslava, z osrednjim  slavnostnim govornikom predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. V svojem nagovoru je pozval vse, da naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Poudaril je, da “tega si ne zaslužimo. Nič od tega nam ne bo koristilo. Dovolj in preveč je bilo tega, potruditi se je treba, da znova zmaguje, kar nam je skupno.”

Še pred državno proslavo so na Prešernovem trgu skupine anarhistov in dela kulturnikov pripravili svojo t.i antiproslavo, na kateri se je zbralo okrog 3000 oseb, vendar pa sta oba protesta – tudi zaradi vestnega dela policistov potekala mirno.

 

Naj bo današnji praznični dan poln ponosa, da imamo svojo državo, ki nam daje veliko. Da živimo v miru in svobodi. Vsem tistim pa, ki s protesti netijo nemir in agresijo pri posameznikih pa v razmislek, kako se ob njihovih dejanjih in izjavah počutijo svojci tistih, ki so za samostojno Slovenijo leta 1991 dali svoje življenje.

Pa vse najboljše, Slovenija!