Na dan, ko so se leta 1924 trboveljski delavci spopadli  s pripadniki fašističnega gibanja Orjuna, občina Trbovlje praznuje svoj občinski praznik.

Mir prve junijske nedelje leta 1924 je prekinila vojaška godba. Okrog 800 oboroženih Orjunašev je vkorakalo v Trbovlje. To so bili pripadniki fašističnega gibanja, ki trboveljskim delavcem niso bili povšeči. 60 do 70 borcev Proletarskih akcijskih čet je povorko pričakalo v zasedi pred rudarskim domom; godbenike so spustili mimo, potem pa napadli. Orjunaši so odgovorili z ognjem, ki je izmenjaje trajal nekaj minut. Streljanje sta prekinili dve ročni bombi, ki sta padli med udeležence povorke in več ljudi poškodovale, nekaj pa jih je tudi izgubilo življenje. Kljub temu so Orjunaši v Trbovljah razvili svoj prapor, v znak maščevanja pa odpeljali rudarja Franca Fakina in ga v kamnolomu v zgornjih Trbovljah tudi mučili in nazadnje ubili. Vdrli so tudi v rudarski dom in ga zažgali. Mir je vzpostavila šele vojska, ki je proti večeru zasedla Trbovlje.

Letos tradicionalnih prireditev Anduht in Nohšiht zaradi komaj preklicane epidemije z novim koronavirusom ne bo, kljub vsemu pa sta bila podeljena prvojunijska nagrada za leto 2020 ter naziv častni občan.

Letošnji naziv častnega občana je prejel slovenski klarinetist in pedagog Jože Kotar za večletno nadpovprečno uspešno delo na kulturnem, umetniškem in pedagoškem področju. Prvojunijsko nagrado za leto 2020 pa je na področju razvoja častniške organizacije v Trbovljah, pripravo in prizadevanja v vojni za samostojno Slovenijo prejel Bojan Šoper.

 

Iskrene čestitke nagrajencema ter Trboveljčankam in Trboveljčanom ob njihovem prazniku!