Z lažnimi pošiljkami ogoljufal več kot 70 samostojnih podjetnikov

Policisti PP Ljubljana Vič so v preteklem tednu odvzelI prostost 28-letnemu osumljencu, ki je v mesecu septembru ogoljufal več kot 70 fizičnih oseb na način, da jim je preko lažnega podjetja po pošti poslal pisemske pošiljke z odkupnino in si tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 4.737,00 evrov. Naslovnike, ki so bili izključno samostojni podjetniki, pa je zavedel s pošiljko, ki je bila opremljena s štampiljko »STROGO ZAUPNO« in navedbo zaupanja vrednega organa, ki dejansko pošilja  določene zahteve v zvezi z opravljanjem samostojne  obrti.  

Po kriminalističnih preiskavah so policisti ugotovili, da je 28-letnik konec meseca avgusta z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi sklenil pogodbo z družbo, ki  se ukvarja s poštnimi storitvami, v imenu lažno registrirane družbe Xelio Icc ter tako z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin ogoljufal preko 70 samostojnih podjetnikov, ki so prejeli pisemske pošiljke z odkupnino v višini 59,97 evra, ki pa te  pošiljke niso naročili. V pošiljki so prejeli t.i. »doživljenjski dostop« do spletnega mesta www.pogodba.org. Osumljeni  je  4. 9. 2018 v poštno logističnem centru v Ljubljani oddal 354 paketov od lažne  družbe, pri čemer je bil kot pošiljatelj paketa naveden Davčni in pravni  institut.EU. Kuverta je bila opremljena s štampiljko, rdeče barve – napis »STROGO ZAUPNO«, kot prejemniki pa so bili navedeni  samostojni podjetniki iz celotnega območja Slovenije. Naslednji dan so na družbi s poštnimi storitvami pričeli prejemati klice – reklamacije naslovnikov, da jim vsebina paketa ni poznana in da tega niso naročili. Omenjene  pakete je  z odkupnino plačalo 79 samostojnih podjetnikov, medtem ko je bilo 275 paketov umaknjenih iz pošiljanja.

V nadaljevanju so kriminalisti ugotovili, da družbi Xelio Icc ter Davčni in pravni institut.EU v Sloveniji ne obstajata, ter na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli več  elektronskih naprav (USB ključki, tablični računalnik, mobilni telefon). Po vseh  zbranih obvestilih je bil podan utemeljen sum, da je 28-letnik storil kaznivo dejanje goljufije, zato je bil s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Izkazalo pa se je, da je bila ta oseba za tovrstna dejanja že obravnavana.