Z Odredbo prepovedano zbiranje ljudi

 

Novi primeri okužb s koronavirusom so še vedno v porastu – včeraj do 14. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 981 testov na SARS CoV-2, od tega je bilo 16 testov pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Vsi primeri doslej so povezani s prihodom obolelega iz tujine oziroma s  kontaktom z bolnikom, ki je bolezen prinesel iz tujine. Predsednik vlade pravi,  da zaenkrat še ni razloga za razglasitev epidemije, vsekakor pa je potrebno slediti priporočilom in navodilom strokovnih služb.

Zaradi naraščajočega števila okuženih v Sloveniji se je minister za zdravje odločil podpisati Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.

 

V 15. številki Uradnega lista Republike Slovenije, ki je bil objavljen 7.3.2020 je tako objavljeno:  “Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Ta odredba začne veljati danes od 19. ure dalje.” 

Obenem se s strani Ministrstva za zdravje priporoča tudi, da organizatorji raznih prireditev, ki se jih udeležuje tudi manjše število ljudi, razmislijo, ali je zaradi povečanega epidemiološkega tveganja  izvedba prireditev smiselna.

Bolezen se kaže z znaki, ki so sicer običajni za pljučnico – z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka. V primeru, da opazite te bolezenske znake, je nujno opazovati razvoj bolezenskih znakov in o tem po telefonu obvestiti osebnega zdravnika. V vsakem primeru pa je potrebno upoštevati navodila glede higiene kašlja in nasvete za umivanje rok.