V večini slovenskih mest (kjer tega niso smeli še v pričetku tedna) se danes odpirajo terase in vrtovi gostiln ter lokalov. V treh t.i. rumenih regijah, pa lahko lokali za svoje goste odprejo tudi notranje kapacitete. V večini regij je to prvo odpiranje gostiln in lokalov po 23. oktobru 2020.

Rumene regije: pomurska, goriška in obalno kraška.
Oranžne regije: podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska.

Seveda pa to ne pomeni, da bodo lahko lokali delovali povsem prosto – odprti bodo lahko med 7. in 19. uro, med mizami, kjer boste lahko postreženi, bo moralo biti tri metre razmika, za mizo bodo lahko sedele 4 osebe v razmiku 1,5 metra. Za vstop v notranjost lokala pa boste morali predložiti še enega od naslednjih dokazov: hitri ali PCR-test, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o prebolevnosti covid ali cepljenju.

Z upoštevanjem vseh teh ukrepov pa se gostincem precej okrni število miz v njihovih kapacitetah. Eno od rešitev, ki bi pomagale lokalnim gostincem, je sprejel zagorski župan Matjaž Švagan. Na občini so se odločili, da zagorskim gostincem ne bodo zaračunali občinske takse za uporabo javnih površin. Tako bodo lahko tisti, ki  imajo možnost razširiti svojo teraso na območju, ki je v občinski lasti (npr. na mestni ploščadi, zagorski tržnici,…) dovolila, da mize postavijo tudi izven svojih teras oz. vrtov. S tem se Občina Zagorje trudi svojim gostincem vsaj malce omiliti izpad dohodkov in jih spodbuditi pri ponovnem zagonu dejavnosti.

Če vas bo torej zamikala kavica iz bližnje terase lokala, si jo le privoščite, saj bo njen okus najbrž premagal tistega, ki ga puščajo omejitve, ki veljajo v lokalih.