Za Trbovlje še vedno velja visoka požarna ogroženost

Slika je simbolna

Uprava za zaščito in reševanje je včeraj preklicala veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju izpostav Kranj, Celje, Slovenj Gradec, Maribor, Ptuj, Murska Sobota ter občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Na območju Ljubljane, Trbovelj, Brežic, Novega mesta, Postojne in Kopra ter ostalih občin na novogoriškem območju požarna ogroženost ostaja.

Policija in Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami sta od danes prenehala izvajati poostren nadzor na območjih, kjer je požarne ogroženosti konec, na preostalih pa nadzor še ostaja.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja je bila razglašena 25. februarja. Od takrat je po državi izbruhnilo več manjših požarov trave in grmičevja. V več primerih je zagorelo, ker so ljudje kljub prepovedi kurjenja v naravnem okolju zakurili ogenj.

V času velike požarne ogroženosti je:

  • prepovedano kuriti
  • kuriti kresove
  • požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih
  • izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar
  • izvajati ognjemete.

V Zasavju so policisti v preteklih dneh obravnavali kar nekaj kršitev prepovedi kurjenja v naravnem okolju. Vsem kršiteljem prepovedi so izdali plačilni nalog.

V nedeljo so posredovali pri požaru v kamnolomu v bližini Vrha pri Mlinšah. Na kraju so policisti ugotovili, da je pogorelo dračje in smeti, gasilci PGD Mlinše pa so ogenj pogasili. Vzrok požara še ni znan. Gorela je tudi trava pod cerkvijo na Ostenku. Zoper povzročitelja požara bo izdan ustrezen ukrep.