Z včerajšnjim dnem se je začela preventivna akcija MOTORISTI. Akcija poteka pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s policijo. Cilj akcije je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in prilagodijo vožnjo razmeram na cestah, hkrati pa opomniti tudi vse ostale udeležence v prometu na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. V okviru akcije, ki traja do 31. marca, bodo na različnih lokacijah po Sloveniji na voljo tudi brezplačne delavnice, delavnico za preventivo bo aprila organizirala tudi Zveza šoferjev in avtomehanikov Trbovlje.

Motoristi in mopedisti morajo dodatno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Nosijo naj svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči. Spomladi je asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.

V Zasavju bo brezplačna preventivna delavnica potekala v soboto, 13. aprila, ob 10. uri (igrišče Srednje ekonomske šole in gimnazije Trbovlje, Mestni trg 4): brezplačna preventivna delavnica, ki jo organizira Zveza šoferjev in avtomehanikov Trbovlje. Motoristi se bodo lahko preizkusili na posebej pripravljenem poligonu, kjer bodo pod budnim očesom policista motorista inštruktorja preverili svoje znanje in spretnosti. Ostali in tisti, malo manj drzni motoristi, pa bodo svoje veščine obvladovanja motorja lahko varno preizkusili na simulatorju vožnje motornega kolesa. Predstavljena bo tudi oprema, ki jo policisti uporabljajo pri nadzoru prometa in pri drugih oblikah dela.

Na slovenskih cestah je lani umrlo 16 motoristov in dva mopedista, leto prej pa 25 motoristov in štirje mopedisti. Glavni vzroki prometnih nesreč so še vedno neprilagojena hitrost in tam, kjer lahko krivdo pripišemo v večji meri ostalim udeležencem v prometu, neupoštevanje prometnih pravil o prednosti.

Kje vse po Sloveniji se je še moč udeležiti brezplačnih prireditev in delavnic, pa lahko preverite tukaj.