Žalostno: Človek ne more verjeti svojim očem!

Poglejte si kaj se je zgodilo z njim. Nekoč ponos, danes pa… Razgledni stolp na Osrenci pri Javorju

V občini Šmartno pri Litiji je v neposredni bližini turističnega bisera – gradu Bogenšperk, vas Javorje. V vasi imajo tudi različna društva, ki so zelo dejavna in člani zelo prizadevni.

Med drugim so skupaj z Društvom Prosti čas iz Šmartnega pri Litiji 1. maja leta 2004 na bližnjem razgledišču Osrenca postavili razgledni stolp, s katerega je bil prekrasen pogled daleč okoli.

foto: DU Zagorje leta 2017

Osrenca je na nadmorski višini 709 metrov in pogled z nje seže na Kamniške Alpe, Karavanke, Julijce, Snežnik, Dolensko in bližnje kraje.

Stolp je bil vseskozi dobro obiskan in postal je prijetna točka za druženje in sprostitev. Pri stolpu pa so se po besedah domačinov dogajale tudi stvari, ki se ne bi smele. Pred vsem je bilo veliko vandalizma in puščanja raznih odpadkov. Pogosto so bile razmetane klopi za počitek, pa raztrgana knjiga za vpisovanje obiskovalcev in še marsikaj.

Danes aprila, leta 2018 pa je žal zgodba nekoč ponosnega pokončnega razglednega stolpa na Osrenci žalostno zaključena. Že lani obiskovalci niso smeli na razgledne užitke na stolp zaradi dotrajanih oziroma poškodovanih stopnic. Kako izgleda stolp v teh dneh, si lahko sami pogledate na naših fotografijah.