Da je covid-19 resnično težava današnjega časa, si ne bomo priznali, dokler ne bomo mi sami eden tistih, ki bo zbolel za hujšo obliko covid-19 oziroma dokler ne bo nekdo od naših bližnjih umrl.

Včeraj je v Sloveniji padel neslaven rekord – za posledicami covid-19 je umrlo 59 ljudi. Do včeraj je skupno življenje izgubilo 1156 ljudi. 

Tudi v SB Trbovlje se zdravijo ljudje za covid-19. Trenutno je hospitaliziranih 23 oseb – 7 oseb potrebuje intenzivno nego, 6 od njih je na ventilatorju. 5 ljudi pa je tudi v trboveljski bolnišnici danes umrlo.

V Zasavju je trenutno skupaj 553 oseb aktivno okuženih s koronavirusom. Največ aktivno okuženih je iz Zagorja, najmanj okuženih pa je trenutno v Hrastniku.

Če pogledamo po zasavskih občinah, so tudi iz naših zasavskih krajev ljudje umirali za posledicami covid-19. Po dostopnih podatkih na spletni strani NIJZ ter covid-19 sledilnika je do danes umrlo toliko ljudi:

Hrastnik

12 umrlih

Litija

3 umrli

Šmartno pri Litiji

1 umrli

Trbovlje

5 umrlih

Zagorje ob Savi

6 umrlih

 

Morda se vam številke zdijo zanemarljive. Morda pa je med temi številkami tudi nekdo, ki ste ga poznali in imeli radi. Človek z imenom in obrazom. Za tako maloštevilčne kraje, kot so naši zasavski, je vsako izgubljeno življenje pomembno. Saj je poleg “covid-19 smrti” vsak dan še veliko tistih, ki se od nas za vedno poslovijo zaradi kapi, infarktov, zaradi raka, prometnih nesreč in mnogih drugih vzrokov.

Zato bodimo čuteči. Naj nam bo mar za vsako življenje, za zdravje prav vsakega posameznika. Potrudimo se in spoštujmo ukrepe, ohranjajmo medsebojno razdaljo, nosimo maske, skrbimo za higieno rok, kašlja in kihanja. Ob sumu, da smo zboleli, ostanimo doma. Tako lahko največ storimo zase in za druge. Ker nam je mar. Ker smo ljudje.