Danes do 14. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 6712 testiranj in od tega potrjenih 253 okužb s koronavirusom.

Ustavljeno je javno življenje; poleg zdravstvenih organizacij ostajajo odprte lekarne, bencinski servisi, pošte, banke, ter trgovine z živili, kmetijske prodajalne, trafike in kioski, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Omogočanje je tudi delovanje spletnih trgovin ter dostavnih služb.

Izolacija lahko v tem sicer aktivnem življenjskem ritmu sproži vrsto neugodnih občutij pri ljudeh – pojavi se lahko strah in anksioznost, ljudem je dolgčas, postanejo potrti, razdražljivi, pri nekaterih posameznikih se ta občutja izražajo skozi jezo. Psihologi z Zbornice kliničnih psihologov Slovenije svetujejo, da si ljudje doma ustvarimo dnevno rutino, saj je predvidljivost  najbolj pomirjujoča v takšnih situacijah. Vpeljevanje dnevne rutine je že pri vzgoji otroka dokazana kot uspešna metoda in v času spremenjenih ustaljenih tirnic našega življenja nam rutina daje občutek varnosti in zbranosti in nas pomiri, saj zaradi predvidenega dnevnega urnika točno vemo, kaj nas tisti dan čaka.

Zato vzemite si čas zase in svojo družino – skupaj pojejte zajtrk, opravite delo od doma (če vam narava vašega dela to omogoča), skupaj z otroci preberite kakšno knjigo, po kosilu v miru spijte kavico, zvečer pa poglejte kakšen film ali pokličite prijateljico ali prijatelja in si povejta kakšno novico. Morda celo tisto, ki je bila objavljena na našem portalu.

Predvsem pa ostanite doma in ostanite zdravi!