V Veliki Štangi, kjer stoji znamenita romarska cerkev sv. Antona Padovanskega, katero omenja Valvazor v Slavi Vojvodine Kranjske, so se odločili za obnovo fasade na cerkvi, ki je v izredno slabem stanju. Poleg fasade je zob časa dodobra najedel tudi notranje stene, kjer je odpadal omet in pojavili se je tudi nekaj razpok. Cerkev v Štangi je spomeniško zaščiten objekt.

Župnik z dobrimi ljudmi lani obnovil streho romarske cerkve v Veliki Štangi

Že lani so na pobudo tamkajšnjega župnika mag. Frančiška Jeranta veliki meri s pomočjo faranov obnovili dotrajano streho, ki je bila za tako veliko površino kar lep zalogaj. Zelo priljubljen štangarski župnik Aco, kot ga kličejo domačini, se ni ustavil pri strehi, ker kot pravi, že nekaj desetletij ni bilo večjih obnovitvenih del.

…letos bi obnovili še dotrajano fasado in del notranjosti

»Obnova je v veliki meri odvisna od darov maloštevilnih krajanov. Opravljenih je bilo veliko ur prostovoljnega dela. Ker gre za majhen kraj, pa je tako rekoč  nemogoče zbrati dovolj finančnih sredstev,« pravi župnik Aco in dodaja: »Krajani so prispevali po svojih močeh, škoda bi bilo. Da bi ta kulturni spomenik z bogato zgodovino še naprej propadal

V uredništvu portala Naše Zasavje čutimo odgovornost do tako pomembnih zgodovinskih objektov in cenimo skrb ljudi, ki si želijo, da zanamcem pustimo Slovenijo lepo in bogato, tako kot so jo ustvarili pridni ljudje, ki živijo v tej nebeško lepi pokrajini med morjem Alpami in Panonsko nižino.

Zato smo se odločili pomagati pri projektu obnove lepe romarske cerkve v Veliki Štangi. Na vas spoštovani bralci našega portala, se obračamo s prošnjo za donacijo, ki bo omogočila obnovo cerkvene fasade in deloma tudi notranjosti.

Vsaka najmanjša pomoč zaželena in dobrodošla

Vaša donacija je zelo dobrodošla. Pomagate lahko tudi tako, da poskusite po svojih močeh najti potencialne donatorje. Včasih se najde dober človek, ki lahko malce bolj pomaga in si želi pomagati, pa mu ni znana problematika. Zato pa smo mediji, da pomagamo pri obveščenosti javnosti.

Donirate lahko tako, da sredstva nakažete na TRR št. SI56 2900 0005 0798 563, ki je odprt pri UniCredit Bank. Naslov je: Župnija Štanga, Velika Štanga 10, 1275 Šmartno pri Litiji.

Že v naprej iskrena zahvala za pomoč, tudi v imenu štangarskega župnika Frančiška Jeranta.

Ob tem še prijazno povabilo v Štango in njeno okolico z lepo neokrnjeno naravo in čudovitimi razgledi, kjer živijo pridni, delovni ljudje, ki bodo poskrbeli, da se boste imeli lepo pri njih.

Dobrodošli tudi v župnišču štangarske fare, kjer vas bo prijazno sprejel župnik Aco in vam z veseljem pokazal romarsko cerkev in o njeni bogati zgodovini tudi marsikaj povedal.