Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:

PP Zagorje ob Savi:
– v ponedeljek so obravnavali prometno nesrečo z manjšimi poškodbami na vozilih, ki se je zgodila v Trbovljah.
– v Podmilju je voznik trčil v divjad 
– na območju Litije so obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo in pobegom povzročitelja. Policisti še zbirajo obvestila o pobeglem vozniku, zoper katerega bodo izvedli ustrezen ukrep.
– obveščeni so bili tudi o spuščenem psu na Izlakah. Lastniku psa so policisti izrekli opozorilo po Zakonu o zaščiti živali.
– obveščeni so bili o kršitvi javnega reda in miru. Po vseh zbranih obvestilih bo zoper kršitelja izveden prekrškovni postopek.
– v torek je občan policistom predal najdeno bančno kartico, katero so policisti potem vrnili lastniku.
– v popoldanskem času so policisti v Kisovcu ustavili voznika in sopotnika kolesa z motorjem, ki med vožnjo nista uporabljala zaščitne čelade. Pri kontroli dokumentov pa so policisti še ugotovili, da je voznik vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zaradi česar mu je bilo kolo z motorjem zaseženo. Zoper mladoletnega voznika in mladoletnega potnika je bil podan obdolžilni predlog na pristojno Okrajno sodišče.
– v sredo je občanka policistom predala najdeno prometno dovoljenje, ki je bilo vrnjeno lastniku.

PP Litija:
– v ponedeljek so obravnavali prometno nesrečo Šmartnem pri Litiji, kjer je voznik osebnega avtomobila zaradi izsiljevanja prednosti trčil v drugo vozilo. Povzročitelj se je lažje telesno poškodoval. Kršitelju je bila izdana globa.
– obravnavali so tudi prometno nesrečo na parkirišču v Litiji, kjer je voznica osebnega avtomobila trčila v parkirano vozilo in s kraja odpeljala, ne da bi oškodovanki nudila podatke ali o tem obvestila policijo. Voznica je bil izsledena. Izdana ji je bila globa.
– sprejeli so prijavo vloma, ki je bil storjen v naselju v okolici Litije. Policisti o tem še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.
– tudi v torek so obravnavali prometno nesrečo na parkirišču v Litiji, kjer je neznani voznik, z neznanim vozilom trčil v parkirano vozilo in s kraja odpeljal, ne da bi oškodovancu nudil podatke ali o tem obvestil policijo. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.
– v sredo so obravnavali prijavo suma grožnje. Policisti o tem še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.
– v Litiji so obravnavali tatvino. Sledi zbiranje obvestil.
– občanka je našla denar in ga prinesla na policijsko postajo Litija. Potekajo aktivnosti, v zvezi izsleditve lastnika denarja.
– policisti so bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v Litiji. Zoper kršitelja poteka postopek o prekršku.
– v četrtek so pri opravljanju kontrole v cestnem prometu ustavili voznika skuterja, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, zato mu je bilo vozilo zaseženo. Zoper kršitelja sledi obdolžilni predlog.

PP Trbovlje:
– v sredo so obravnavali prijavo kaznivega dejanja spletne goljufije, kjer je bilo ugotovljeno, da je prijaviteljico preko spletne strani oškodovala storilka, ki je prodajala nogometne karte za nogometno evropsko prvenstvo 2024. Imenovana ji je karte plačala v višini 120 evrov, kart pa ni nikoli prejela. Sledi zbiranje obvestil.
– v nočnem času so imeli v postopku osebo, ki ji je bila zasežena snov, za katero se sumi, da je prepovedana droga in kovinski mlinček. Navedeno je poslano v analizo in bo po ugotovljenem stanju izveden ustrezen prekrškovni postopek.
–  v nočnem času so skupaj s policisti PP Hrastnik obravnavali prijavo kršitve javnega reda in miru. Po vseh zbranih obvestilih na kraju bo zoper kršitelja izveden prekrškovni postopek.
– v četrtek v dnevnem času so obravnavali prijavo z območja Škofje Riže in sicer je prijaviteljica sporočila, da je v hiši zalotila več oseb, ki so prišle s pretvezo, da kupujejo vozilo, nato pa so s kraja pobegnile z sivim terenskim vozilom. S strani policistov je bila pregledana okolica, vendar vozilo ni bilo več izsledeno. Iz prostorov pa ni bilo nič odtujenega.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

PP Hrastnik:
– v torek so policisti obravnavali tatvino izdelkov. Zoper znanega osumljenca bodo podali kazensko ovadbo.
– obravnavali so še prometno nesrečo s pobegom na Brnici, kjer so povzročitelja naknadno izsledili in zoper njega sledi prekrškovni postopek.
– v četrtek so bili obveščeni o prometni nesreči v Hrastniku, kjer pa sta se udeleženca že pred prihodom policistov dogovorila o krivdi. Obema je bilo izdano obvestilo o odstopu od ogleda kraja prometne nesreče.