Zasavska stanovanja, ki so bila v lasti hčerinske družbe Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju Spekter, je prevzel republiški stanovanjski sklad, je na četrtkovi novinarski konferenci povedal direktor RTH Janez Žlak. Stanovanjski sklad je za nakup Spektra, ki je imel 2000 lastniških stanovanj, odštel 6,8 milijona evrov, poroča STA.

foto: arhiv Dnevnik

Žlak je dejal, da so ta denar namenili za poplačilo dolgov bankam, saj je RTH leta 2014 najel posojilo in zanj zastavil Spekter. “Verjamem, da je v tem trenutku ta prodaja najbolj optimalna rešitev za vse tri zasavske občine. Spekter je imel poleg lastniških stanovanj še okrog 2000 stanovanj, ki jih je oskrboval,” pravi Žlak.

Spomnil je, da so bili že leta 2012 prvi poskusi prodaje stanovanj Spektra, ki so bili ves čas v posredni lasti države, saj je ta 100-odstotna lastnica RTH. Vlada je junija stanovanjskemu skladu naložila nakup družbe Spekter, nato so stekli postopki pridobitve cenitve družbe ter organizacijski, pravni in finančni skrbni pregled poslovanja.

Hkrati je sklad pripravil vlogo in priloge za prijavo koncentracije na agencijo za varstvo konkurence, potekala so tudi pogajanja o ceni in vsebini pogodbe o nakupu poslovnega deleža z vodstvom RTH in Spektra. Knjigovodska vrednost omenjenih stanovanj sicer znaša 21 milijonov evrov.

Glede zapiranja rudnika je Žlak pojasnil, da bo leto 2018 zadnje zapiralno leto, v katerem naj bi iz državnega proračuna za zapiralna dela prejeli 11 milijonov evrov, pet milijonov evrov pa bodo morali zagotoviti iz drugih virov. Ocenjuje tudi, da bodo srednjeročni zapiralni program, ki je začel veljati leta 2013, v celoti uresničen.

“Dejstvo pa je, da so se pojavile tudi zadeve, ki niso bile zajete s srednjeročnim programom. Gre predvsem za monitoring, ki ga je treba izvajati pet do deset let po zapiranju jame. Nenazadnje smo premog odkopavali 213 let,” je dejal Žlak.

Uradno je sanacija v jami končana. Sanirajo se še vhodi, portali in pripravlja se tisti del jame, ki bo tudi po zaprtju ostal nekako odprt, bodisi za prireditve kot je Jamatlon, Rudarski maraton ali kaj drugega. Trenutno je sicer odprtih 18 delovišč.

Žlak je še dodal, da je v RTH zaposlenih 22 delavcev, večina se jih bo ob koncu leta 2018 upokojila.