Štirje zasavski župani so staknili glave in v imenu Sveta zasavske regije predsedniku Vlade in vsem aktualnim ministrom napisali pismo glede odprtja in zaprtja osnovnih šol in vrtcev, do katerih je privedel prehod regije nazaj v črno fazo.

V pismu so župani zapisali, da jih je odločitev Vlade RS, da se v Zasavju ponovno zapirajo vrtci in šole, presenetila. Na ponedeljkovem testiranju vseh zasavskih šolskih delavcev v šolah in vrtcih so bili pozitivni le 3 strokovni delavci. Zapisali so tudi, da glede na to, da se bo testiranje izvajalo enkrat tedensko, bi pričakovali, da bodo pouk  pristojni ponovno zaustavili šele na podlagi morebitne slabše epidemiološke slike v posameznih enotah vrtcev in šol. Zato želijo, da bi se v sistemu določanja regijske epidemiološke slike pri šolah in vrtcih, zaradi specifike področja ter pomena izobraževalnega in socializacijskega procesa za razvoj otrok, naredila izjema.

Menijo še, da število okužb v domovih za starejše ne bi smelo vplivati na pogoj za odprte oziroma zaprte šole, saj v tako majhni regiji , kot je zasavska, število okužb v DSO drastično vpliva na skupen odstotek okuženih. Vlado pa so pozvali, da naj bi bilo merilo za odprtje šol in vrtcev vezano na vsakokratne ponedeljkove rezultate testiranj, saj ti, po njihovem, dajo najbolj relevantno sliko stanja.

Na današnji novinarski konferenci je premier Janez Janša pojasnil, da glede na to, da trendi okužb ne kažejo optimistične slike, Vlada RS vztraja pri odpiranju in zapiranju vrtcev ter šol in se bo sprejetega načrta tudi držala.

In sedaj je žogica vrnjena v revolucionarno Zasavje. Po socialnih omrežjih mnogi starši pozivajo k uporom pred šolami. Po drugi strani pa iste ljudi vidiš po mestu hoditi brez maske. Imeli bi vse, a za to ne bi nič storili. Najlažje je za nastalo situacijo kriviti druge. In se v svoji lastni nemoči upirati proti drugim.

Drage mame, očetje in stari starši – namesto da protestirate okrog šol, ki za koronavirus niso krive, so pa dolžne zagotoviti varno in zdravo okolje za vaše otroke in svoje zaposlene, raje doma s svojimi najmlajšimi preberite kakšno knjigo ali pa napišite kakšen spis o tem, kako bo lepo in kaj vse boste počeli, ko čas epidemije mine.